Верига за компютри заби поредния пирон в ковчега на флопито

Беше ясно, че дните на флопито са преброени. Оптичните дискове, флаш паметите и Интернет обрекоха дискетите на смърт и забвение.

Тези дни веригата компютърни магазини PC World заби поредния пирон в ковчега на флопито. Британските медии разпространиха новината, че PC World ще спре продажбата на 1,44MB устройства за запис и съхраняване на данни, познати като флопита, след изчерпване на складовите наличности.

Първият сериозен удар на флопито нанесе през 1998 г. Apple с нейния модел iMac, в който липсваше флопи дисково устройство. По-късно, през 2003 г. Dell изхвърли този тип устройство от машините си от по-висок клас. В момента само 2% от персоналните компютри и лаптопи, продавани от PC World, все още имат вградени флопита, но до лятото се очаква и тяхната продажба да бъде прекратена.

Макар и предизвестена, смъртта на флопито се посреща със смесени чувства. За мнозина работата с персоналните компютри от 20-ти век ще остане завинаги свързана със звука на записа върху дискета и на телефонното набиране на Интернет връзка, анализира BBC.

От 1971 г., когато IBM представи това революционно за времето си устройство, то преживя славни времена. По данни на асоциацията на производителите на носители на информация в Япония, през 1998 г. са продадени 2 млрд. флопи дискове. Оттогава глобалното търсене спада с близо две трети. През 2006 г. броят на продадените флопита е около 700 милиона.

Хората от индустрията обаче не страдат от сантиментални чувства и не скърбят за загубата на флопи дисковете. Технологията върви напред и това е по-вълнуващо от носталгията по флопито. Сега можем да съберем далеч повече информация върху други носители.

Добра идея в момента е потребителите да прехвърлят ценна информация от дискети, доколкото още ги поддържат, на по-нови носители, съветват експертите.

Софтуерният гигант Microsoft пък показва учудваща симпатия към флопито. В новоизлезлия пакет Office 2007 иконата за съхраняване на документ в текстообработващата програма Word 2007 отново има формата на дискета. Може би това е последен реверанс към верния стар приятел.

Коментар