Oracle ще съди HP за кадрово затъмнение

Софтуерният гигант Oracle подаде съдебен иск срещу HP, заради укриване на информация за промяна в ръководството на компанията от Пало Алто. В частност, адвокатите на Oracle настояват съдът в Сан Хосе, Калифорния да отмени договор между двете компании, подписан в момент, когато HP е знаела за назначението на Лео Апотекер за CEO и Рей Лейн за негов заместник, съобщи Блумбърг.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
SEC проучва напускането на Марк Хърд от HP
Hewlett-Packard назначи Лео Апотекер за CEO
HP съди бившия си изпълнителен директор Марк Хърд
Марк Хърд вече е в борда на директорите на Oracle
Любовна афера разтърси HP, Марк Хърд подаде оставка

Както е известно, до неотдавна Лео Апотекер оглавяваше конкурента на Oracle – немския софтуерен концерн SAP. Преди няколко месеца Апотекер зае поста CEO в HP, на мястото на освободения година по-рано Марк Хърд, който пък в момента е топ мениджър в Oracle.

Хората на Лари Елисън твърдят пред съда, че HP умишлено е скрила подготвяното назначение на Апотекер, докато двете компании са преговаряли за условията по преминаване на Марк Хърд в Oracle.

Бившият CEO на HP бе обвинен от борда на директорите в секс афера и принуден да напусне заемания пост в корпорацията. По негово време HP постигна огромни успехи, което подтикна Лари Елисън, шеф на Oracle, да го привлече незабавно на висш пост в компанията си. Това обаче стана след нелеки преговори с HP, поради клаузи в договора за освобождаване на Марк Хърд.

Сега Oracle твърди, че никога не би подписала споразумение с HP, ако е знаела, че отсрещната страна крие толкова важна информация като назначаването на Лео Апотекер, дългогодишен CEO на конкурента SAP. Споразумението между двете компании не позволява на Марк Хърд да разкрива секретни планове на HP пред новия си работодател.

Коментар