Eлектромобили ще се движат и без акумулатор

Японски изследователи предлагат концепция за електрически автомобил, който може да изминава практически неограничено разстояние, без да се нуждае от акумулатор, съобщи GrenTech.bg.

Масахиро Ханазава от лабораторията Toyota Central R&D и Такаши Охира от технологичния университет Тойохаши базират своята разработка на принципа на електрическата железопътна система.

По автомобилното трасе са разположени високоскоростни инвертори, които преобразуват енергия от електрическата мрежа във високочестотни радиовълни (RF). По пътното платно пък се вграждат метални листове, на които се подава високочестотното напрежение. В резултат, между металните листове и стоманените шини на автомобила възниква електрически капацитет, който захранва двигателя.

При подобна технология, автомобилът не се нуждае от традиционните акумулатори, които не само ограничават пробега, но и отнемат много време за презареждане.

Освен високо ниво на енергийна ефективност и пълно отсъствие на вредни газове, концепцията предлага възможност за превръщане на кинетичната енергия в електрическа. При това нивото на шум при движението на електромобила е сведено до минимум, а електрическият двигател може да работи при по-ниска температура, без риск от прегряване.

Сценарият предвижда все пак електрическите коли да имат малки батерии, които да осигурят придвижване от дома до магистралата.

Коментари по темата: „Eлектромобили ще се движат и без акумулатор”

добавете коментар...

  1. ivo

    не се притеснявай, не случайно пише високочестотно напрежение,Няма страшно никой да се опържи.

  2. vs

    И ако пешеходец попадне на пътното платно сигурно ще се изпържи?!!! Хайде мерси. Стига технологични идиотщини.

    Оригинално но непрактично. Пътя е за всички.

  3. cenkov

    пълни глуости-от толкова преобразуване на тока накрая нищо не остава.все едно да караш колата с радио вълни . аман от измислици

Коментар