1,5 млн. LTE станции ще има в света през 2015 г.

До 2015 година броят на базовите LTE станции в света ще достигне 1,5 милиона, прогнозира анализаторската компания In-Stat.

Като лидер сред доставчиците на оборудване за новите мобилни мрежи ще се утвърди Ericsson, а за второто място ще се борят Alcatel-Lucent и Huawei.

Договорите за модернизация на мрежите на Verizon и AT&T ще осигурят на Ericsson и Alcatel-Lucent водещи позиции, пояснява In-Stat.

Сред другите големи сделки в LTE индустрията анализаторите посочват договора на Nokia Siemens Networks с Telecom Italia, както и проектите на A1 Telekom и T-Mobile в Австрия, реализирани от Huawei.

На южнокорейския пазар успехи жъне Samsung, която доставя LTE оборудване за компанията MetroPCS LTE.

В периода от 2011 до 2015 година приходите в сегмента на мрежите с радиодостъп до LTE (RAN) ще нараснат с 41%. Петте основни доставчика на рутери и шлюзове за LTE през следващата година ще са Alcatel-Lucent, Cisco, Ericsson, Huawei и Nokia Siemens Networks.

Производителите на оборудване разчитат на сериозно поевтиняване на цените на чипсетите с поддръжка на LTE през 2012 г., което ще допринесе за нарастване на популярността на 4G технологията.

Коментар