ИТ индустрията затъва в патентното блато

Постоянните патентни спорове заплашват да блокират хай-тек иновациите в хай-тек индустрията

Постоянните патентни спорове заплашват да блокират хай-тек иновациите в хай-тек индустрията

Компании от най-различен калибър водят изтощителни съдебни битки помежду си за спорни технологии, вече навлезли в масова употреба. Поредно дело за патентни нарушения в САЩ идва да покаже абсурда на действащата в момента система.

WiLAN, компания от Тексас, създадена през 1992 година, даде на съд Apple, Dell, HP и още шест известни имена от ИКТ индустрията за това, че нарушавали нейни патенти за безжично оборудване.

WiLAN нарича себе си лидер в областта на технологичните иновации и лицензирането. И в действителност, бизнесът й се свежда до лицензиране на технологии за производителите на електронни устройства, вкл. смартфони и таблети с поддръжка на 3G и 4G, ноутбуци с Wi-Fi, маршрутизатори и друго мрежово оборудване, базови станции и приемници за цифрова телевизия.

В момента WiLAN притежава над 1400 патента и заявки за патенти и на практика би могла да блокира продажбите на широко разпространени на пазара устройства, за които твърди, че ползват незаконно технологиите й.

По-рано тази седмица WiLAN подаде иск в окръжния съд в източен Тексас срещу Apple, Alcatel-Lucent USA, Dell, Hewlett-Packard, HTC America, Kyocera International, Kyocera Communications, Novatel Wireless и Sierra Wireless America, обвинявайки ги, че нарушават нейни патенти. Става въпрос за патенти RE37802 и 5282222, първият от които касае технологиите CDMA и HSPA, а вторият – Wi-Fi и LTE.

Ищецът очаква съдебно решение, което да прекрати и предотврати нарушенията в бъдеще. Освен това WiLAN се надява да получи солидни компенсации за нанесените щети от употребата на нейни патентовани технологии.

Световната ИТ индустрия и най-вече бизнесът в САЩ все повече затъват в патентното блато. Редица изявени експерти и мениджъри на компании призовават за радикална реформа в патентната система, която в сегашния си вид заплашва да блокира иновациите, въвличайки компаниите в изтощителни съдебни спорове, в ущърб на пазара и потребителите.

Коментари по темата: „ИТ индустрията затъва в патентното блато”

добавете коментар...

  1. ?

    Снежната топка се търкаля… търкаля… кого ли още ще помете преди да се сплеска?
    Дано масовия потребител/разработчик най-сетне прогледне за този абсурд и да се събере критична маса за премахването а софтуерните патенти.

    А иначе ситуациата прилича малко на сценарий за надпревара в ядреното въоръжаване – съдят се от време на време за по едно-две патентчета. Повече не смеят, защото знаят, че ако вземат да предявят пълни претенции за всичко ще се отприщи ада на земята 🙂

    И браво на technews, където напоследък е рядко явление да видиш статия, критикуваща утвърденото статукво.

  2. Знайко

    Ще се промени законовият принцип. Първо от ЕС и Европа ще го оповестят. Почти са готови. В общи линии НИКОЙ няма да може да спира никой. Просто мрънкалника, ще трябва да докаже ПРОПУСНАТИТЕ СИ ПОЛЗИ или ПРЕТЪРПЕНИ ВРЕДИ в съда. И ГОТОВО! Сега не е така – сега те СПУКВАТ ОТ НАКАЗАНИЯ и полицейски (безплатна защита) мерки. Докато те опандизят.
    Новият принцип ще бъде – САМО СЪД и КОМПЕНСАЦИИ. Ако межеш да докажеш, че би ги изкарал тези пари. Ако си само един хахав фантазьор – ПАРИ ЙОК!
    Всеки момент ще станееее! 😉

  3. 5ko

    Ами така е. Криза е. След като не могат да продават достатъчно търсят други методи за печалби.
    Защо преди 2-3 години нямаше непрекъснато такива дела, защото продаваха много и бяха заети да си броят печалбите.

  4. byivan@yahoo.com

    Имах си аз някоя голяма компания, която няма собствен добър научно изследователски отдел, нито пък много финанси за такава дейност да стои и да чака някой като Apple да и завземе пазара.

    И това при положение, че инвеститорите са баламурници и не разбират нито от финанси нито от технологии.

    Резултата е ясен плащане за гяволъка.

  5. Blah

    Патентен трол…

Коментар