Създават процесор без външно захранване

 

Структура от наномагнити, които са основният градивен елемент на бъдещия процесор (снимка: VCU)
 
Американски учени се опитват да създадат процесор, който може да работи без външен източник на захранване. Чипът ще се използва в автономни системи за вграждане, съобщи сайтът на университета Virginia Commonwealth University (VCU).

Разработката стъпва на принципно нов подход, в сравнение с използвания в днешните процесори. Вместо полупроводникови транзистори, основен градивен елемент на новия чип са наномагнити, които ще обработват и съхраняват цифрова информация.

Теоретически, подобна технология ще позволи да бъде намалена консумацията на енергия с три-четири пъти в сравнение с актуалните в момента процесори, твърдят изследователите от VCU.

Нищожната енергийна консумация прави новия тип процесор особено подходящ за използване в системите за вграждане и имплантиране. За захранване на чипа може да се използва енергия, събирана от вътрешна система, като отпаднат дори и батериите.

Подобен чип, имплантиран в мозъка на пациент, може да се захранва от енергия, която се генерира при движение на главата. Учените от VCU вече са получили финансиране в размер на $1,75 млн. от Националната научна фондация, за да реализират своя проект.

по темата: „Създават процесор без външно захранване”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Ibm и hp си продават бизнеса, просто защото не могат да се справят. То и моторола си отдели бизнеса с gsm-и и то по същите причини.
    Иначе нищо по същество не се кажа в статията освен думата наномагнити.

  2. x_name41

    Значи преди 15-17 години си представях и рисувах такива неща, които тогава изглеждаха фантастика, но сега вече са реалност (примерно електронен часовник с тъчскрийн цветен графичен индикатор (дисплей), но все пак съществуват и такива от които има още какво да се желае, най-вече откъм усъвършенстване! 🙂

  3. Megamind 3

    да очакват ни чипове в мозъците ни който ще се хранят с енергия от тялото ни и ще бъдат създадени от така наречените нано боти или както им казват учените нано магнити . е остава само да дойде и генератор рекс . за децата на новото време това ще бъде един ужасен свят който те така силно ще си харесват . вероятно след 2000 години , ще има част от електронно невронната мрежа която ще я наричат Великите свещени файлове които ще са един блед спомен за времето в което живеем сега и както го познаваме .
    Бъдещето е такова каквото ни го направят хората с парите. Няма нищо по хубаво от това всички хора на земята да си качват новия фирмуеър в мозъчните си чипове веднъж на седмица за 30$ . I am a robot Rulzz 🙂

  4. Вальо

    Ето защо големите компании като hp и ibm продават pc бизнеса си. Очакват ни много новости 🙂

Коментар