Dell се съюзи с търсачката Baidu

Американският производител на компютри Dell направи сериозна заявка към  пазара за таблети и смартфони в Китай. Компанията обяви партньорство с най-популярната търсачка в Азия – Baidu.

Dell планира да създаде няколко мобилни устройства, предназначени именно към китайската аудитория, предаде Ройтерс. Според местни източници, още през ноември ще се появи първият съвместен продукт на Dell и Baidu. Предполага се, че това ще бъде таблет компютър.

Знаете, че имаме таблет Streak 5. Партньорството ни с Baidu ще се развива в това направление”, коментира представител на Dell.

По-рано Dell прекрати продажбите на Streak 5 на американския пазар, където потребителите не харесваха малкия 5-инчов екран на устройството. Очаква се компанията да пусне скоро 7-инчовия модел Streak 7.

Според анализатори, Dell се опитва да спаси бизнеса си с таблети чрез партньорството с Baidu. Шансовете на компанията да измести Apple в Китай обаче не са големи, считат от компанията RedTech Advisors.

Китай е един от най-бързо развиващите се пазари в света. Към момента в страната има над 900 милиона потребители на мобилни устройства.

Dell, от своя страна, е вторият по големина производител на компютри в света. Наскоро компанията за пореден път понижи прогнозите си за приходи през текущата финансова година, като предвижда ръст от 1 до 5%.

Коментар