50 000 ултрабука ще тестват пазара

Производителите на ултрабук компютри ще тестват готовността на пазара със сравнително малка партида от новия клас ноутбуци. Първата вълна ултрабуци няма да надвишава 50 хиляди броя, твърди electronista.com.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Ултрабуците имат шанс, ако са по-евтини от $1000
Ултрабуците ще свалят цените на ноутбуците
Intel сваля с 20% цените на чиповете за ултрабуци
Ултрабуците все пак ще струват под $1000
Intel тласка индустрията към ултрабук компютри

Модели като Acer Aspire S3, Lenovo IdeaPad U300s и Toshiba Portege Z830 ще конкурират епълския MacBook Air на пазара на тънки и леки ноутбуци. Концепцията ултрабук се налага от основния производител на процесори – Intel.

Много компании претърпяха провал с т.нар. CULV ноутбуци (Consumer Ultra Low Voltage) и сега се опасяват от повторна грешка с ултрабуците. CULV моделите макар и да имаха по-големи дисплеи от нетбуците, не показаха съществено увеличение на производителността спрямо тях.

Сега изглежда, че РС индустрията си е взела поука и ще предложи един достоен конкурент на MacBook Air. По-късно този месец Intel ще проведе поредна среща с производителите на ултрабуци, на която ще бъдат дискутирани възникнали технически проблеми. Очаква се и разширяване на кръга от производители около концепцията ултрабук.

Новият клас ноутбуци са изпълнени в метален корпус, използват SSD устройства и подобрени технологии за автономно захранване – характеристики, които отличават MacBook Air. Не всички компании от РС индустрията обаче са готови за подобен дизайн.

Целта на Intel е ултрабуците да достигнат 40% дял от пазара на ноутбуци към края на 2012 година. Същевременно, анализаторите отбелязват нарастващо влияние на таблет компютрите от рода на iPad върху продажбите на ноутбуци. Ултрабуците са и шанс за възвръщане на високия интерес към мобилните компютри.

Коментар