Певци и продуценти вече с права за 70 години

С директива от днес Европейския съюз удължи срока на защита на правата на артистите-изпълнители и музикалните продуценти от 50 на 70 години. Това доближава до известна степен европейските артисти и продуценти до защитата, с която се ползват авторите и композиторите – докато авторът е жив и 70 години след това, съобщи ПРОФОН.

Директивата също така намалява разликата между Европа и други страни и региони, в които срокът на защита варира между 70 и 95 години.

Тези, които тепърва стартират кариерата си, ще се възползват от по-големите възможности за приходи, които ще бъдат инвестирани в нови таланти. Утвърдените артисти пък ще могат да се възползват от своите произведения през целия си живот. Това е изключително важно днес, когато лицензираните дигитални услуги правят музиката широко достъпна онлайн”, коментира Пласидо Доминго – председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия.

Удължаването на срока означава и че правата на звукозаписи от 60-те година на миналия век – едни от златните години на българската естрада, на имена като Леа Иванова, Емил Димитров, Паша Христова, Борис Гуджунов, Боян Иванов, Ирина Чмихова, Кирил Семов, Маргарет Николова и много други ще бъдат защитени до 30-те години на настоящия век.

Решението на ЕС ще открие възможности за инвестиции в нови таланти и същевременно ще подпомогне изпълнители, които вече не могат да поддържат активна концертна дейност и за които приходите от правата на тяхната музика са жизнено важни, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на ПРОФОН.

Удължаването на срока на защита е в унисон и с новите възможности на дигиталния музикален пазар и поощрява продуцентите да инвестират в дигитализация на своите бек-каталози.

Директивата на ЕС за удължаване срока на защита бе предложена от Европейската комисия през 2008 г. и гласувана от Европейския парламент през 2009 г. Директивата бе приета от Съвета на министрите на ЕС в Брюксел на 12 септември 2011 г. Промяната трябва да бъде въведена от правителствата на страните-членки в рамките на две години от публикацията в официалния вестник на ЕС.

Коментар