Колективен роман се пише в Интернет

Инициатива за написване на колективен онлайн роман лансира британското издателство „Пенгуин“. Тя е осъществена по технологията, по която функционира Интернет енциклопедията Wikipedia.

Романът, наречен „Милион пингвини“, започна своя живот в четвъртък и вече са написани, редактирани и пренаписани първите няколко глави от него.

„Пенгуин“ даде начало на проекта в сътрудничество с група студенти по креативно писане и нови медии от университета „Де Монтфорт“. Издателството смята да използва романа като тест за това дали една група от разпръснати по целия свят хора с различна култура може да създаде достоверна художествена творба.

Експерименталният роман ще остане онлайн на адрес
www.amillionpenguins.com/wiki/ през следващите шест седмици.
 
От издателството обаче предупреждават начинаещите писатели, че този първи „уики“ роман няма за цел издирването на нови таланти. Засега ръководството му няма планове за публикуване на романа, когато той добие завършен вид.
  
Никой не се наема да прави прогнози, защото експериментът е уникален. От ентусиастите, които ще вземат участие в написването му, се очаква да създадат творба, отличаваща се с правдоподобност, баланс и хумор.

по темата: „Колективен роман се пише в Интернет”

добавете коментар...

  1. Арагорн

    Уникален – трънки! 🙂
    Диша ни прахта това издателство!
    Ако не вярвате, четете тук:
    http://bglog.net/Vestnik/11089
    а после и тук:
    http://bglog.net/BGLog/2093
    http://bglog.net/BGLog/4342
    http://bglog.net/Literatura/6204
    http://bglog.net/Literatura/4957

Коментар