ЕК е недоволна от защитата на децата в уеб

Държавите от ЕС не реагират адекватно или имат различни подходи при третиране и докладване на незаконно или вредно за децата съдържание в интернет, алармира доклад на Европейската комисия, разпространен по-рано тази седмица.

Докладът е негативен по отношение на мерките за осигуряване на съобразено с възрастта съдържание за деца, за повишаване на сигурността в социалните мрежи и при защита от вредни видео игри.

Така например, има множество различия между държавите-членки в начина, по който горещите линии проверяват законосъобразността или вредата на съдържанието, за което са получили сигнал, в начина по който проследяват източника на съдържанието и уведомяват компетентните органи.

Освен това държавите-членки на ЕС използват различни рейтингови системи и технически средства за съобразяване на сайтовете и игрите с възрастта. Докладът показва, че има значителен потенциал за подобряване на защитата на децата в тези области.

По-късно тази година Комисията ще излезе с мащабна инициатива по тези проблеми, за да даде повече възможности и да осигури по-добра защита на децата, които използват нови технологии.

Необходимо е да дадем на родителите и учителите увереност при поемането на техните отговорности. Стратегията, която ще представя по-късно тази година, ще се изправи лице в лице с тези проблеми”, заяви амбициозният комисар Нели Крус, която отговаря за цифровите технологии.

Докладът предлага няколко мерки, сред които:

мерки спрямо вредното и незаконното съдържание – популяризиране на „горещите линии“ и подобряване на съпътстващите инфраструктури за по-ефективно премахване на незаконното съдържание.

мерки във връзка със социалните мрежи и личната информация – подобряване на информираността за рисковете и начините за тяхното ограничаване.

системи за възрастова категоризация и рейтингови системи – по-широка употреба на системите за възрастова категоризация за игрите онлайн; разработване на етични кодекси и други начини за подобряване на информираността на търговците на дребно относно възрастовата категоризация, за да се предотврати продажбата на игри, неподходящи за деца под определена възраст.

Според проучването EUKidsOnline, 9-10-годишните европейчета, които използват интернет, че са започнали да влизат в мрежата от 7-годишна възраст. 33% от децата-потребители на интернет използват мобилен телефон или преносими устройства.

77% от 13-16-годишните и 38% от 9-12-годишните потребители на интернет имат профил в социална мрежа, а една четвърт от онези, които използват сайтове за мрежи, казват, че техният профил е публично достъпен.

Коментар