Евростарс в помощ на науката в бизнеса

Малките и средни фирми у нас ще могат да ползват средства за научни изследвания по програма Евростарс, след като Народното събрание ратифицира вчера споразумение между правителството на България и секретариата на европейската инициатива ЕВРИКА, която включва тази програма.

Съгласно клаузите на споразумението, нашата страна ще може да финансира съвместни изследователски или иновативни проекти на български компании, които работят в партньорство с фирма или научно звено от друга европейска или присъединена към програмата страна, съобщи МИЕТ.

Финансовият ресурс до 2013 година е в размер на 500 хил. евро годишно. Средствата се осигуряват от бюджета чрез Националния иновационен фонд. След успешно реализиране на проектите България може да поиска от ЕК да възстанови до 30% от направените за тях разходи.

Евростарс насърчава малките и средни предприятия, които развиват научна и развойна дейност. С проектите си за иновативни продукти, технологии и услуги фирмите ще могат да кандидатстват за финансиране на конкурсните сесии два пъти в годината.

Коментар