М-Тел пусна тестова LTE мрежа

М-Тел пусна официално днес тестова мобилна мрежа от четвърто поколение LTE (Long Term Evolution). Възможностите на технологията бяха демонстрирани със скоростно сваляне на 26-минутен музикален албум с обем 60 мегабайта. От компанията сравниха постижението с това на лекоатлетката Карин Околие, която пробяга 60 метра за броени секунди.


Свалянето на 60-мегабайтов музикален албум през LTE става за същото кратко време, за което Карин Околие пробягва 60 метра

Въвеждането на LTE ще даде пълна свобода на мобилните потребители. Забавления като онлайн игри, HD телевизия и много други интерактивни услуги ще са възможни през телефон,  благодарение на многократно по-високите скорости, които 4G мрежата поддържа.

Репортери от български медии се състезаваха днес в 3D онлайн турнир през мобилната LTE мрежа. В бъдеще подобни игри онлайн ще са ежедневие за потребителите, обещаха от телекома.

LTE осигурява не само скорост, но и капацитет, който да поеме все по-увеличаващия се обем от данни, обменяни през мобилен интернет. Според последните световни прогнози, до 2016 година потребителите на мобилен броудбанд ще достигнат 5 милиарда.


Въвеждането на LTE ще даде пълна свобода на мобилните потребители

Мобилният интернет със скорости до 100 мегабита в секунда ще позволи масово използване на т.н. „смарт” услуги в полза на обществото и гражданите в области като транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и други.  

Телекомът получи лиценз за тестване на LTE мрежа в началото на август тази година. В момента пет от големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе – използват най-бързата скорост за мобилен интернет – до 42 мегабита.

В още 540 населени места 3G мрежата на М-Тел поддържа скорост до 21 мегабита в секунда. В други 520 селища с общо население от над 1 милион и 800 хиляди души потребителите могат да сърфират със скорост до 14,4 мегабита.

При изграждане на мрежата от четвърто поколение, Мобилтел разчита на опита на компанията-майка – Telekom Austria Group, която вече пусна LTE мрежа в Австрия.

по темата: „М-Тел пусна тестова LTE мрежа”

добавете коментар...

  1. МЕМО

    Наистина това е толкова прекрасно. А дали и цените няма да са като скоростите ???

  2. Йонко

    Докато се усетим и мобилните ни телефони вече станаха наистина компютри, което не ми се вярваше, че ще стане преди години, когато бяха толкова дървени и наподобяващи детски играчки

  3. Гражданин

    И 21 мегабита не са малко за мобилните телефони. Такива скорости са наистина мечта за всеки от нас. Ще можем да си ползваме пъноценно ГСМ-ите за всичко като компютрите в къщи

  4. Анелия

    БГ има нужда от нови технологии и Мтел предполагам ще ги предложи скоро

  5. Boian

    Високите скорости при мобилните телефони се чакат отдавна и е чудесно, че Мтел ще ги предлагат скоро

  6. Юлиян

    Най-после ще мога да свалям цели албуми с песни, които ще мога да слушам на мобилния

  7. Пепа Кирова

    Новите мрежи трябва да поемат все повече увеличаващият се трафик и точно това правят от Мтел

  8. Гергана

    Хубавото е че и в по-малките градчета ще се поддържа около 14 мегабита скорост 🙂

  9. Крум

    Тези мрежи са бъдещето ни в интернет, скоро всички ще го разберат, когато истински имат нужда от подобна връзка

  10. Мариана

    Добре са новите скорости, само дано скоро да ги пуснат в изгодни пакети. Без това скоро трябва да купувам нова карта на детето

  11. Иван

    Много хубаво е че се тества LTE мрежата в големите градове, дано да могат и по-малките използват най-бързата скорост за мобилен интернет.

  12. Ренката

    Бързият интернет позволява да се ползват все повече услуги чрез него, които преди време бяха немислими през мобилния телефон

  13. Денислав

    С тези скорости и по 5-6 филма ще сваляме наведнъж ако наистина скоростта е такава. Колко бързо напредват технологиите …

  14. Явор Тачев

    Дойде времето май да сваляме филми през телефоните си 🙂 … от кога го чакаме това. До преди няколко години свалянето и през компютъра си беше зор а сега ако си абонат на Мтел всичко се сбъдва бързо

  15. Тони

    Беше време да се предложат по-добри интернет пакети от GSM операторите. С подобна скорост браузването ще бъде песен 🙂

  16. Marya

    WiMax също не е за подценяване. Но не бих ползвала за Интернет нито LTE, нито WiMAX. Цените и таксуването никога не е било коректно и адекватно особено от някакви си телефонни фирми-оператори.
    Мен също не ме впечатлява скоростта в мегабити, както в предните коментари истински бърз Интернет на гигабити скорост.

  17. Крис

    Има различни видове широколентов безжичен достъп, но Long Term Evolution осигурява невероятна скорост, което не е за подценяване. Между 100-120 е нещо съвсем ново.

  18. Ованес

    60 мегабайта са си голямо постижение. Това ще е явно много добра технология.

  19. Йордан

    Ако LTE осигурява не само скорост, но и капацитет, който да поеме все по-увеличаващия се обем от данни, то това би могло да реши много проблеми в индустрията.

  20. Нора

    Добре, след като не са могли да ги осъдят и в страстбург и където и да е там значи просто няма за какво. А аз не виждам защо трябва да влагаме негативизъм към компания, която непрекъснато развива технологиите си.

  21. Малина

    Досега само бях чувала за мрежата от четвърто поколение Long Term Evolution и сега нямам търпение да я изпробвам.

  22. Иван

    До Стоян, как няма да има негативизъм при положение, че телефонните оператори са крадци и мошеници и не можаха да ги осъдят от ЕС да върнат милиарди незаконни такси. Единственото беше принудително сваляне на цените наложено от ЕС, но нищо за връщане на пари и обезщетения за нарушени потребителски права и др. За демонстрацията показва новите скорости за бързо източване на пари за Интернет трафик. Истински високоскоростен Интернет е на ГИГАБИТ, А НЕ МЕГАБИТ.

  23. Стоян

    Хайде стига съмения. Ако подхождаме така към всичко ново, тогава трябваше още да записваме на дискети, да държим от онези огромни монитори и т.н Технологията се развива и всичко това е в полза на потребителя. Щом М-тел са решили да развиват нова мрежа, нека ги оставим да работят и да оценим качеството й, надявам се скоро. Няма нужда от негативизъм.

  24. Stefan Stanev

    От Макстелеком които са и ф-ма Макстелеком ООД, където има наземни мрежи с широколентов безжичен достъп (BWA) в обхват 3,400-3,800 GHz предназначени за неподвижни (FWA), слабоподвижни (NWA) и мобилни (MWA) приложения.
    Също технологията LTE (Long Term Evolution) е безжична широколентова технология за дългосрочно развитие, която в резултат на въведената система за пакетна комутация на данните се отличава с по-ефективно ползване на радиочестотния спектър и с много по-високи скорости на мобилен пренос на данни в сравнение с GSM и UMTS. Развитието на LTE технологията се насочва основно в радиочестотни обхвати 700 MHz (694-790 MHz) , 800 MHz (790-862 MHz), 1800 MHz (1710 – 1785 MHz и 1805 – 1880 MHz) , 2 GHz (1900-1980 MHz, 2010-2025 MHz и 2110-2170 MHz в граници 2150-2170 MHz) и радиочестотни ленти 2500-2690 MHz и 3400-3800 MHz. Понастоящем мобилните оператори в страните на Европа използват обхватите: GSM 900 (880-960 MHz), DCS 1800 (1710-1880 MHz) и PCS (1850-1990 MHz). За повече информация отново виже в сайтовете: http://www.gsmworld.com/ и http://bg.wikipedia.org/wiki/GSM. Относно скороста и разликата в свалянето и качването на фаилове в интернет в зависимост от това дали има 3G или 4G мрежа, потърсете доставчика на Wi-Fi или Wi-Max Internet: http://www.maxtelecom.bg/bg/ или http://www.mtel.bg/. Свободни Wi-Fi спотове има вероятно в м-ните на ф-ма БТК АД с сайт: http://www.vivacom.bg/ или в тези на Макдоналдс където е обявено в брошурите и сайта: http://www.mcdonalds.bg/.

  25. Тони

    Предполагам че и сметката расте с темпо сравнимо с това на лекоатлетката Карин Околие.

  26. Петър

    Голяма работа за нищо това не е най-бързата скорост за мобилен Интернет до 42 мегабита. Този файл от 60 мегабайта се равнява на 480 мегабита при скорост 42 мегабита времето за сваляне е 12 секунди. Скоростта разбира се не е гарантирана и променлива, реално от тези 100 мегабита реално ще се ползват не повече от 50% или максимум 50 мегабита. Освен това таксуването на трафик светкавично ще източва парите на хората. Явно ще се пенсионираме докато чакаме ИСТИНСКИ бърз Интернет 10 и/или 100 ГИГАБИТА, а не мизерните 100 мегабита 1000 пъти по-бавна и скъпа връзка.

Коментар