Windows 8 за ARM няма да работи с x86 приложения

През следващата година на пазара ще се появят първите продукти с операционна система Windows 8 и неинтелски процесори ARM. Те ще работят по различен начин от Wintel платформата, с други приложения и отделни софтуерни обновления, стана ясно по-рано тази седмица от конференцията Build.

ОЩЕ ЗА WINDOWS 8
 
Пуснаха Windows 8 на четириядрен ARM таблет
Обявиха първите ARM процесори за Windows 8
Microsoft подготвя ARM таблет с Windows 8
Windows 8 ще поддържа ARM процесори
Windows 8 – една ОС за РС, лаптопи и таблети

Това, което работи на РС с Windows 7, ще може да се изпълнява и на Windows 8. В първите демонстрации на CES и по-късно ясно показахме, че продуктите с ARM няма да поддържат никакви x86 приложения”, заяви Стивън Синофски, президент на подразделението за Windows, на среща с финансови анализатори.

Следващата версия на Windows 8 ще може да работи както на традиционните x86-процесори от Intel и AMD, така и на чипове с архитектура ARM, предлагани от компании като Qualcomm, Nvidia и TI.

Поддръжката на ARM от Windows е голяма победа за британската компания ARM, която на практика ще отслаби съюза между Intel и Microsoft. От друга страна, Intel и Google обявиха партньорство за операционната система Android, която досега работеше изключително на хардуерни платформи ARM.

Коментар