Смартфони водят слепи хора

Смартфоните могат да помогнат значително на слепи хора при минаване по пешеходни пътеки. Ново приложение за iPhone издава гласови сигнали, които информират незрящите за разположението на “зебрата” и така им помагат да пресекат пътя безопасно.

ZebraLocalizer е дело на Серджио Маскети и негови колеги от Университета в Милано, Италия. Приложението разчита на вградената в iPhone технология VoiceOver, която позволява на хората с увредено зрение да взаимодействат със смартфона.

Потребителят трябва да носи устройството пред себе си, за да може то да наблюдава местността чрез своята видеокамера и да контролира положението си в пространството с помощта на акселерометър. Щом „види” пешеходна пътека, ZebraLocalizer информира чрез гласов сигнал от коя страна е „зебрата” и контролира придвижването на човека, като му подсказва накъде да върви.

Екипът на Маскети се надява приложението да облекчи значително живота на незрящите, както и на хората с по-слабо зрение, като им помогне уверено да се придвижват в града, отклонявайки се от обичайните проверени маршрути.

ZebraLocalizer беше представен на конференцията Mobile HCI 2011, която се проведе в началото на септември в шведската столица Стокхолм. Във фокуса на конференцията бе взаимодействието между човека и мобилните устройства.

Коментар