Очакват се масови разпродажби на хардуер

Доставките на компютърен хардуер в България минават отново на минусови територии, сочи проучване на CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co. за второто тримесечие на годината. Спадът идва след четири поредни тримесечия на плюс, твърди анализаторската компания.

За различните сегменти намалението е в диапазона от минус 5% до минус 20% в стойност. Най-големият пробив се очертава в доставките на компютърни системи, следвани от видео хардуера, докато учудващо компонентният бизнес, частите, принтерният хардуер и токозахранващите устройства бележат ръст.

Продължава тенденцията за засилване на експорта, който за тримесечието бележи отново двуцифрен ръст. Хардуерът, реализиран на вътрешния пазар, продължава да намалява. Графиката на ръста се очерта във формата на "W".  

При предишното слизане на пазара надолу, започнало от Q3‘2008 г., имаше седем поредни спада – от които пет двуцифрени. Според CBN, този път се очертава много по-малко и по-меко слизане надолу, което означава, че e възможно по-бързо възстановяване.

При продължаващо увеличение на складовите наличности, без преценка на възможностите на пазара, може да се стигне до ситуация на масови разпродажби под „cost"-a в края на годината в търсене на свеж кеш, което за бизнес работещ с ниски маржове може да се окаже директна загуба на капитал”, коментира CBN.

На другия огромен технологичен пазар за четвърт милиард долара – мобилните телефони, започва сравнително изненадваща промяна в тенденциите. Докато бройката клетъчни устройства намалява значително, се наблюдава чувствителен ръст в средната доставна цена.

Това показва, че продажбите на по-скъпите смартфони набират скорост, напук на спадащата покупателна способност на населението и увеличените разходи от първа необходимост за домакинствата”, заявиха от анализаторската компания.

Коментар