3,4 млн. лв. ще получат изпълнители и продуценти

ПРОФОН приключи разпределението на възнаграждения на стойност над 3,4 млн. лв. за артисти-изпълнители и музикални продуценти за използване на техни звукозаписи и видеоклипове през 2009 г. Това е рекордна сума за България до момента, като музикалната организация отчита ръст от 10% в приходите за музиканти и лейбъли, спрямо предишното разпределение, което приключи в края на 2010 г.

Ръстът на събраните възнаграждения и темпото на разпределение, които ПРОФОН отчита, са една от най-добрите новини за българските музиканти напоследък”, коментира певецът и китарист Дани Милев. „При положение, че продажбите на българска музика у нас бележат спад от над 85% за 2010 г., ПРОФОН остава един от малкото сигурни източници на приходи за записани песни в България, при това административната удръжка на дружеството за тази година е 0%”, каза още контрольорът на УС на организацията.

От началото на годината ПРОФОН е изплатила на артисти и продуценти над 2,5 млн. лв. Значителна част от приходите на лейбълите у нас вече идват от именно от тази организация, заяви Кирил Величков, собственик на „Орфей Мюзик”, лицензиант на Warner Music Group за България и председател на УС на ПРОФОН.

Според данните на дружеството, 24 617 артисти-изпълнители и 4145 продуценти и музикални компании ще получат възнаграждения за излъчване на тяхната музика през 2009 г. Правоносителите вече могат да проверят на уебсайта (www.prophon.org) дали имат разпределени отчисления.

На 19 септември стартира и кампанията по изплащане на тези възнаграждения, които може да получи всеки, чиято музика е била използвана в ефира на медиите и съответно отчетена, независимо дали е член на ПРОФОН или не.

За това разпределение административната удръжка на ПРОФОН е 0 лв., като това означава, че всички постъпили от медии и заведения средства ще бъдат изплатени на артисти и продуценти. Разходите по издръжката на дружеството са поети от членски внос и други приходи, различни от събраните от ползватели и неподлежащи на разпределение, уточниха от организацията.

От общо разпределените 3,4 млн. лв., 1,2 млн. са събрани от използване на музика от страна на радиостанции, 1,77 млн. – от телевизии, близо 400 хил. – от публично изпълнение в заведения, хотели, магазини и др., и 85 хил. – от интернет медии и препредаване.

Като дружество и на артисти-изпълнители, и на продуценти, ПРОФОН третира еднакво и двете групи правоносители и разпределя средствата поравно между тях, в изпълнение на международните правни норми и националното законодателство.

В процеса на разпределението, екипът на организацията е обработил близо 300 хиляди отчетни единици. Според финалните данни, общият брой на ротациите на музика у нас през годината е бил 4 милиона и 250 хиляди, а в радио- и ТВ ефира са прозвучали над 230 хиляди часа защитена музика. Активно използваният каталог на ПРОФОН пък вече наброява 228 хиляди различни песни и видеоклипове, като 21 500 от тях са били излъчени за първи път в ефира у нас през 2009 г.

ПРОФОН отбеляза забележително развитие на административния си екип, който бе 7 души в края на 2009 г., наброява 23 души през септември 2011 г., съобщи Ина Килева, изпълнителен директор на дружеството. „За 30 месеца ПРОФОН извърши разпределения за 4 календарни години на обща стойност 11 млн. лв.”, каза Килева.

Коментар