Classmate PC-та ще има в училище от всяка област

До края на годината ще бъдат инсталирани класни стаи на бъдещето в поне едно училище във всяка област на страната, съобщи Intel. В шест пилотни училища вече се използва решението, предоставено от световния ИТ гигант и българската компания Сирма Медия.

По-рано този месец от Варна стартира национално роуд шоу, посветено на ползите от интерактивното образование, базирано на технологии. Инициативата ще продължи в редица градове през следващите седмици. Класна стая на бъдещето е оборудвана от Intel в математическата гимназия "Петър Берон" във Варна, която е сред първите училища в страната, които използват Classmate PC.

Intel вярва, че успехът в 21 век изисква дигитална грамотност, вкл. за събиране на информация, генериране на съдържание, интерактивно решаване на задачи и създаване на медийно съдържание. Класната стая на бъдещето, базирана на Classmate PC, е специално проектирана за българските училища като комбинация от хардуер, софтуер и решения за обучение. Целта на концепцията е да отговори на нуждите от интерактивно обучение чрез използване на технологии със специфичен дизайн, пригоден за деца.

Една от ключовите ползи е, че чрез персонализирано обучение с помощта на технологии, учителите могат да оптимизират адаптирането към индивидуални стилове на учене, могат да научат как да мотивират и увличат учениците с използване на нови средства и да предоставят по-гъвкав достъп до образователни материали.

Според неотдавнашно проучване на Intel сред български родители, 73% от анкетираните потвърждават, че интерактивното обучение, базирано на компютърни технологии, ще помогне за подобряване на образователния процес. 56% от тях смятат, че правителството трябва да вложи повече усилия за превръщане на достъпа до компютърни технологии в част от образователните ресурси, 31,6% заявяват, че тези ресурси трябва да бъдат осигурявани от училищата, а според 12,2% от родителите правителството прави достатъчно по въпроса.

Положителните отговори на българските родители до голяма степен съвпадат с мнението на учителите, изразено в проучването "Teachers” Survey", което NDG Communications проведе преди повече от година в страните от Източна Европа, Близкия Изток и Африка, вкл. и в България. Според мнението на 99% от всички български учители, компютърната грамотност много по-добре подготвя учениците за присъединяването им към пазара на труда.

Коментари по темата: „Classmate PC-та ще има в училище от всяка област”

добавете коментар...

  1. НИНА ЖЕЛЕЗАРОВА

    КЪДЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДА СЛЕДВАЩОТО ОБУЧЕНИЕ ЗА НАЧАЛНИ УЧИТЕЛИ ПО ТОЗИ ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ?

Коментар