Кирилицата в интернет е тема на среща в ЮНЕСКО

ЮНЕСКО, в сътрудничество с ICANN, е домакин на среща на експертна група по кирилицата в интернет, която се провежда в централата на организацията на ООН за образование, наука и култура в Париж. Срещата е в рамките на Споразумението за партньорство, подписано между двете организации в областта на интернационализираните домейн имена (IDN).

Разглеждат се шест казуса със скриптове на арабски, китайски, кирилица, деванагари, гръцки и латински, за да се идентифицират проблеми, свързани със сигурността и ползите от IDN вариантите на домейни от топ ниво (TLDs).

Управлението на IDN е сложна задача, като успехът на проекта зависи от сътрудничеството и приноса на общността от експерти. Екипите, работещи в рамките на IDN Variant Issues Project, се занимават с проблеми от технически, политически и езиков характер.

През юли т.г. е формиран екип за кирилицата, който работи дистанционно по казуса. В него влизат Илия Базлянков от Сдружение Унинет и Даниел Калчев от Регистър.БГ.

На срещата в Париж екипът се среща за първи път на живо, а докладът с препоръки се очаква на предстоящата среща на ICANN в Дакар, Сенегал в края на октомври.

IDN представляват имена на интернет домейни, съдържащи и други писмени знаци в допълнение към 26-те букви на латинската азбука от "a" до "z", цифрите от "0" до "9" и знака "-". Идеята е при регистриране на домейни да могат да се използват всички писмени знаци от различните официални езици.

Коментар