Петядрен чип ще подсили таблети и смартфони

Nvidia разкри подробности за нов процесор Tegra от трето поколение, предназначен за смартфони и таблети. Чипът съдържа не четири, а пет изчислителни ядра, като допълнителното работи на честота 500 MHz и се използва за по-леки задачи.

Разработчикът твърди, че Tegra 3 с кодово име Kal-El ще увеличи значително времето за автономна работа на мобилните устройства. Когато смартфонът е в режим на изчакване, както и при интернет сърфиране, се задейства само петото ядро, а останалите четири са изключени. Това е възможно, благодарение на технологията Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP).

Веднага щом потребителят пусне тежко приложение, например игра, системата автоматично активира необходимия брой ядра. Nvidia твърди, че дори и в натоварен режим, консумацията на енергия е по-малка, отколкото при устройствата с двуядрени процесори.

Според публикуваните сравнителни тестове на Kal-El и Tegra 2, новата платформа е с 50-100% по-производителна при различните бенчмаркове. Първите устройства с Nvidia Kal-El се очакват на пазара в края на настоящата година или в началото на следващата.

Коментар