Nikon обеща революция във фотографията

Фотографията никога вече няма да бъде същата, обяви днес Nikon – един от основните играчи в сектора. Компанията представи в София „революционна нова система за цифрови фотоапарати” Nikon 1.

Моделите със сменяеми обективи Nikon 1 J1 и V1 включват технология за заснемане „преди-след”, благодарение на която фотографите няма да пропуснат нито миг при снимане на движещи се обекти, като деца например.

Според продуктовия мениджър Джорди Бринкман, с помощта на Nikon 1 хората ще могат да правят снимки, които в миналото са смятали за невъзможни. „Това са не само най-бързите фотоапарати в света – те разполагат с невиждани досега функции: режими на снимане като Motion Snapshot и Smart Photo Selector ще позволят на хората да заснемат изображения по начини, които не са си представяли преди”, заяви Бринкман. „Това е най-значимото събитие за Nikon след представянето на цифровия фотоапарат преди 14 години“, заяви Таками Цучида, президент на Nikon Европа.

Nikon 1 има процесор, който е в пъти по-бърз от този на професионалните фотоапарати и именно на тази безпрецедентна скорост се дължат непознатите досега функции, поясниха от компанията. Усъвършенстваният фотоапарат помага на фотографите да улавят всеки момент във времето, като комбинира снимки и видеоклипове.

Motion Snapshot (Движещи се снимки) е нова концепция в правенето на снимки, която улавя мимолетните мигове и ги възпроизвежда по начин, който прави снимката да изглежда като жива. Този режим записва едновременно видеоклип на забавен кадър и снимка, след което мигновено ги комбинира, за да направи внушителна движеща се снимка, която улавя историята на момента.

Друга иновативна функция е Smart Photo Selector (Интелигентен селектор на снимки), който помага на фотографите да направят най-добрите възможни снимки с пълна резолюция. С едно натискане на бутона фотоапаратът записва 20 снимки с висока резолюция на висока скорост, като автоматично избира петте най-добри на базата на лицево изражение, композиция и фокус. След това показва най-добрия кадър на LCD дисплея с висока резолюция.

Nikon подчерта, че новите й фотоапарати имат най-бързия автофокус в своя клас и позволяват серийно снимане с 60 кадъра в секунда с пълна висока резолюция. И двата модела предоставят възможности за запис на Full HD видеоклипове с 60 или 30 кадъра в секунда.

Nikon 1 J1 и V1 имат опростен дизайн с изчистени линии и минимален брой бутони. Те могат да се похвалят също с лек и издръжлив алуминиев корпус, части от който са направени от магнезиева сплав.

Апаратите идват с ново поколение обективи 1 NIKKOR, вкл. VR 10-30 mm (стандартен обектив с 3-кратно увеличение), VR 30-110 mm (обектив с телефото увеличение), свръхтънък 10 mm (обектив с фиксирано фокусно разстояние) и 10-100 mm PD-ZOOM (супер увеличение с регулируема скорост), предназначен за снимане на видеоклипове.

Очакваната цена на дребно на Nikon 1 J1 в комплект с обектив 1 NIKKOR VR 10-30 mm е 999 лв. с ДДС. Моделът Nikon 1 V1 ще се предлага на цена от 1549 лв. с ДДС в комплект с обектив 1 NIKKOR VR 10-30 mm. Двата модела се очакват в търговската мрежа около 20 октомври.

Коментар