“Пост-РС ерата” била пълна глупост

Понятие като “пост-PC ера” не съществува, смята Майкъл Дел – основател и CEO на компютърния производител Dell. Въпреки неблагоприятната ситуация с продажбите на РС, пазарът продължава да расте, особено в развиващите се страни като Китай, посочва Дел в интервю за Файненшъл Таймс.

Майкъл Дел, основател и CEO на Dell, продължава да вярва в безоблачното бъдеще на персоналния компютър

Смартфоните и таблетите няма да заменят персоналните компютри, както считат мнозина. Сегашната ситуация ще се запази и в дългосрочен аспект, смята още лидерът на втория по големина производител на РС.

Към момента в света има около 1,5 млрд. РС, а към 2014 г. броят им ще достигне 2 милиарда, прогнозира Гартнър. „Когато гледам подобни цифри, мнението за края на РС ерата ми се струва пълна глупост”, казва Майкъл Дел.

Неотдавна Гартнър понижи прогнозата си за продажби на РС през 2011 година, като обясни това в известна степен с влиянието на iPad и други таблети. Същевременно, Dell не постига успех с мобилните си устройства под управление на Android и Windows Phone, които имат съвсем малък дял от пазара.

От друга страна, Майкъл Дел е благодарен на HP за намерението й да се оттегли от РС пазара, което самата корпорация от Пало Алто обясни с влиянието на iPad. Засега обаче HP все още не е взела окончателно решение какво да прави със своето подразделение за РС.

Според Дел, евентуалното излизане на НР от бизнеса с персонални компютри е огромна възможност за останалите играчи на пазара, тъй като хардуерът все още е важна част от пълното, комплексно решение.

Твърди се, че Dell работи по нов таблет Peju, който ще се управлява от Windows 8. Шефът на компанията признава за тясно сътрудничество с Microsoft и за плановете на Dell да създаде устройство, което се възползва от размитата граница между таблети и ноутбуци, която ще стане още по-незабележима с появата на Windows 8.

Коментари по темата: „“Пост-РС ерата” била пълна глупост”

добавете коментар...

  1. vs

    Като се замисля ние сме едно консуматорско общество. Какво му е на стария компютър? На новия правим същото каквото и на стария. Но си купуваме през 2 години нова машина защото е по – фешън, по – бърза.

    Ама май истината, е че софтуера ни става по – тежък!!!

Коментар