Компаниите осъзнават значението на BI технологиите

Кризата е „промотирала” BI технологиите и компаниите са осъзнали системите за бизнес анализи като средство за намаляване на разходите и увеличаване на ефективността, заяви Томас Вавра, директор проучвания в IDC CEMA, на BI роудшоу в София.


Натрупваните в компаниите данни могат да се превърнат в база за вземане на оперативни и стратегически решения
 

Натрупваните в компаниите данни могат да се превърнат в база за вземане на оперативни и стратегически решения и управление на бизнес резултатите. Подходите за това бяха дискутирани на конференция  IDC Business Intelligence Roadshow 2011 в столичния х-л Шератон, която ще продължи в още 14 страни от Централна и Източна Европа.

Специалисти от IBM, SAP, Би Ти Ес и HP разкриха проблемно ориентирани подходи за области като управление на финансите, планиране, бюджетиране, маркетинг и продажби.

Решение от тип “appliance”, което използва вертикални бази данни, бе представено от Анди Стъбли, вицепрезидент за EMEA региона на Vertica Systems (част от HP). Това е нов начин за по-компактно съхранение на данни, който позволява по-бързо извличане на аналитична информация.

Вертикална организация на базите използва и HANA – решение на SAP за аналитични справки при големи обеми от данни. Партньорът на компанията – Би Ти Ес наблегна на новостите в Business Object 4.0, в частност на високия интегритет на отделните инструменти в средата и възможностите за безпроблемен ъпгрейд.

Ксения Русак от IBM Хърватия представи различни аналитични средства в средата на Cognos, вкл. средства за прогнозиране и за офлайн разпространение на динамично променящи се отчети.

Във фокуса на конференцията бяха също изборът на ключови индикатори за проследяване на резултатите, както и въвеждането на цялостен подход за управление на балансирана система от показатели.

Коментар