Google Earth скрива обекти от терористите

Администрацията на Google Earth се съгласи да замаскира на спътниковите снимки на територията на Индия стратегически важни обекти, тъй като съществува опасност те да станат мишена на терористични нападения, съобщава The Times of India.

В хода на срещата между представители на индийското министерство на науката и технологиите и представители на Google Earth е било постигнато споразумение да бъдат щателно замаскирани сгради и комплекси, свързани с отбраната, научни изледвания, космонавтиката и ядерни разработки.

Предполага се, че това ще бъде направено като се използват фотографии с по-малка разделителна способност или с помощта на умишлено внесени промени в изобразените на фотографиите обекти.

Журналисти напомнят, че по-рано президентът на Индия Абдул Калам изрази опасение във връзка с това, че терористи могат да използват спътниковите фотографии, свободно достъпни в Интернет чрез услугата Google Earth, за подготовка на терористични актове.

Това не е първият случай, при който Google Earth проявяват антитерористична активност. През януари 2007 г. администрацията на гиганта в търсенето взе решение да изтрие от картата на Ирак спътниковите снимки на британски военни бази.

А още по-рано, потребители на Интернет забелязаха  загадъчно “бяло петно” на картата на Китай. Предполага се, че на неговото място може би се намира някакъв свръхсекретен обект.

Коментар