Обединение ще налага универсални смарт ТВ приложения

Компаниите LG, Philips и Sharp обединяват усилия в създаване на универсални приложения за различните смарт телевизори. Веднъж разработени, новите приложения ще работят навсякъде.

Трите компании ще се опитат да установят еднакви технически изисквания за смарт телевизорите, базирани на отворени стандарти като HTML5, CE-HTML и HbbTV, става ясно от съвместното изявление.

Първата стъпка на групата ще бъде представяне на бета версия на съвместен пакет за разработване на софтуер (SDK). Единните технически изисквания ще позволят на разработчиците да създават приложения, които могат безпроблемно да работят на смарт телевизори на LG, Philips и Sharp.

Инициативата цели да улесни начина, по който се разработват и предлагат приложенията. В момента разработчиците на приложения трябва да изразходват много време и усилия, за да настроят и тестват приложенията си за всяка платформа поотделно. Опростяването на тази стъпка ще позволи на разработчиците да посветят повече време на същинското създаване на приложения – филми до поискване, музикални услуги, игри и услуги в социалните мрежи.

Разработчиците също така ще могат да разширят достъпа на своите приложения до различните телевизионни платформи, в резултат на което потребителите ще имат достъп до по-разнообразно съдържание.

Това сътрудничество е повратен момент в кратката история на смарт телевизорите,” каза Хавис Куон, президент и изпълнителен директор на LG Electronics Home Entertainment Company. С партньорството се прави крачка към създаване на пазар за приложения, който е толкова иновативен и динамичен, колкото и този за смартфоните, допълва Куон.

LG, Philips и Sharp приканват и други производители на телевизори и разработчици на приложения да се присъединят към инициативата с идеи за това как да бъде опростен процесът на създаване на приложения, като същевременно се осигури по-добро преживяване за потребителите.

Бета версия на универсалния пакет за разработване на софтуер ще бъде пусната в началото на октомври 2011 година.

Коментар