Хонконг ни кани да направим панаир като Пловдивския

Ръководството на Международен панаир Пловдив получи покана да организира подобно изложение и в Хонконг, съобщиха от пресцентъра на Есен 2011. „Ние нямаме такъв делови форум за машини и технологии”, заяви Уинг Шам, директор за Централна Европа на Съвета за развитие на търговията на Хонконг, който гостува у нас заедно с директора на Съвета Лора  Бушер.

Налице е потенциал за активизиране на стокообмена между България и Хонконг. Той все още е малък – само 95 милиона долара, но през миналата година е отбелязал ръст от 55% спрямо 2009 г., а през първото полугодие на тази година  – още 35%, посочи Бушер.

Панаирът и Съветът за развитие на търговията могат да направят моста, който да  свърже фирми от двете държави.

Ще опитаме да накараме компании от Хонконг да обърнат поглед към нови пазари, които са малки, но имат потенциал, защото глобалната ситуация в момента е много трудна, особено в Западна Европа и САЩ”, заяви Лора Бушер.

Уинг Шам посочи и мястото, където Международен панаир Пловдив може да организира техническо изложение в Хонконг – в комплекс до летището с площ от 100 000 кв. метра. С развитие на китайската икономика ще има нужда от техническо оборудване, а това ще привлече много изложители и посетители, аргументира идеята си той.

Видял съм много панаири, но съм впечатлен от Пловдивския. Добра концепция е различният дизайн на павилионите и възможността да се показват стоки на открито, а хората да ги разглеждат, докато се разхождат. Като цяло е страхотно“, коментира Шам.

Визитата на двамата е продължение на посещението на  изпълнителния директор на изложбения център в Хонконг Клиф Уолъс в Пловдив през юни. Тогава Уолъс заяви: „Ще препоръчам на Съвета за развитие на търговията, който консултира правителството в областта на икономическите връзки, да се осъществят съвместни инициативи с панаира в Пловдив, за да се подкрепят китайските компании, които искат да инвестират на Балканския полуостров и в Европа, защото това е основната цел на тази държавна агенция“.

Коментар