2,2% ръст на БВП у нас прогнозира Ърнст & Янг

2,2% ръст на БВП у нас през 2011 година очаква консултантската компания Ърнст & Янг. Прогнозата отчита рязкото влошаване на перспективите за ЕС, който е основен експортен пазар на България, продължаващата слабост на потребителските разходи и високото ниво на несигурност пред бизнеса.


35% е шансът еврозоната да се върне към рецесия, според прогноза на Ърнст & Янг
 

Износът показа много добри резултати през 2010 г., но очакванията са за забавяне на темпото до под 10% тази година и до 5,5% през 2012 г., под растежа на вноса. На вътрешния пазар възстановяването е слабо основно поради високата инфлация в началото на годината и притиснатите домакинските бюджети. В резултат на това, очакванията за потребителските разходи са да нараснат само с 1,2% през 2011 г., сочи прогнозата на Ърнст & Янг.

Ефектът от рецесията продължава да тежи върху домакинските разходи и доверието на потребителите не е на по-добри нива от тези от средата на 2010 г. и доста надолу в сравнение с тези, наблюдавани преди глобалната криза. Високата инфлация, която достигна 5,6% през март, а през август все още беше на нива от 4,1%, поставя допълнителен натиск върху потребителските разходи.

Само ако външната среда не спре да се влошава, заетостта трябва скоро да започне да се покачва, а инфлацията да продължи да намалява постепенно. В резултат на това се очаква разходите на домакинствата да нараснат с над 3% през 2012 г., след очакваното повишаване на малко под 1% тази година. Заедно с повишените инфраструктурни разходи, това би могло да доведе до ръст на БВП от 2,6% през 2012 година.

Страх от нова вълна държавни дългове обхваща eврозоната, а заплахата от рецесия се повишава с всеки изминал ден според Ърнст & Янг. В комбинация с почти блокирания растеж от лятото и по-малко благоприятната международна среда прогнозата за еврозоната сега очаква растежът на БВП да падне до анемичните 1,1% през 2012 г.

Ако не бъдат предприети спешни действия, прогнозата изчислява 35% шанс за еврозоната да се върне към рецесията. За да се предотврати нарастващата криза, основните държави членки трябва да поемат ангажимент за силен фискален съюз, препоръчва Ърнст & Янг.

Прогнозата вече алармира, че повишаването на лихвените проценти през април и юли беше грешка. Сега, за да насърчи растежът в региона, ЕЦБ трябва да подходи агресивно и да намали лихвените проценти.

Коментар