Проектът Tizen набира подкрепа

Проектът за мобилна операционна система Tizen, задвижен от Intel и Samsung, спечели на своя страна нови поддръжници. Acer и Asus се присъединяват към Tizen, а смартфон производителят HTC все още обмисля своя ход, по информация от digitimes.com.

Tizen е платформа, която ще конкурира Android на Google и iOS на Apple. Подкрепата от Samsung – най-големият производител на Android смартфони, и евентуално на HTC – също водещ доставчик на смартфони, ще даде сериозен тласък на начинанието.

С разработката на Tizen се занимават основно специалисти от Samsung и Intel. Новата ОС стъпва на Linux ядро и ще се използва в смартфони, таблети, нетбуци, автомобили и умни телевизори. Първите устройства с новата система се очакват към средата на следващата година.

Пазарът на мобилни ОС е изключително конкурентен, с бързо протичащи процеси на размествания. Според редица анализатори, в близко бъдеще на пазара ще останат само три платформи – Android, iOS и Windows Phone.

Хитът Android обаче е подложен на непрекъснати атаки от всички страни. Под въпрос е поставена патентната чистота на системата. Зависимостта от Google също не е по вкуса на големите производители на смартфони. Нови проекти от рода на Tizen имат своите шансове за пробив на пазара.

Коментар