Технопарк за 50 млн. евро ще се строи в София

В София ще бъде построен технопарк с европейско финансиране на стойност 50 млн. евро. Средствата са осигурени от Оперативната програма "Конкурентоспособност", съобщи вчера заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов.

Променената концепция за финансиране на технологични паркове – от подбор на конкурентен принцип към това цялото финансиране от 50 млн. евро да се вложи в един пилотен проект – умножава шансовете за успех на инициативата, поясни Ангелов по време на конференцията „Forum Sofia – Sustainability more than green”, организирана от Българския съвет за устойчиво развитие.

Концепцията за технологичния парк предвижда обединяване на едно място на цялата необходима инфраструктура, която да гарантира успешно създаване и реализация на нови технологични решения  с приложение в бизнеса. Това трябва да се случи в тясно взаимодействие между държавата, научната общност и бизнеса.

"Фокусът на бъдещия технологичен парк ще бъде поставен именно върху пазарната реализация на иновативните продукти", каза Ангелов.

В дискусиите до момента са идентифицирани пет сектора за специализация на технологичния парк, които отразяват и националните приоритети в областта на индустриалното развитие. Това са информационни и комуникационни технологии, т.нар "чисти технологии", здравеопазване и медицина, земеделие и храни и технологии в промишленото производство.

Част от финансирането ще бъде заделено за конкретни проекти, които се реализират в рамките на технологичния парк. Заедно с работата по развитие и реализация на иновативните идеи, паркът трябва да предлага и различни бизнес услуги – намиране на партньори, маркетинг, юридически съвети, финансово-счетоводна помощ, управленски консултации, обучения и др.

София е избрана за място, където ще се изгражда парка, тъй като столицата концентрира на едно място разнообразен бизнес, научен потенциал, добра логистична и комуникационна инфраструктура. Впоследствие подобни проекти могат да се реализират и в други градове на страната.

Изграждането на технологичния парк в София трябва да започне през първата половина на следващата година. Не се съобщава точно къде ще бъде построен обектът.

по темата: „Технопарк за 50 млн. евро ще се строи в София”

добавете коментар...

  1. Blah

    Чудесна новина. Добре би било, обаче, инвестициите като тази да се правят из цяла България. Де-централизирането на икономиката и развитието на всички райони и създаването на работни места – това трябва да е фокуса…като приключат с инфраструкурата. 😉

Коментар