ЕК инспектира социалните мрежи

Само два от общо девет популярни сайта на социални платформи и виртуални светове осигуряват автоматично личните профили на непълнолетните лица да са достъпни единствено за одобрените им лични контакти. Това сочат резултатите от проверки, извършени от Европейската комисия, на сайтове като YouTube, Dailymotion, Flickr, Skyrock, Habbo Hotel, Stardoll, Windows Live и Yahoo! Pulse в периода между март и юни 2011 г.

Комисията прави преглед на защитата на малолетните онлайн от рискове като „сприятеляване“ с цел сексуална злоупотреба и кибертормоз. Резултатите от двете проучвания ще бъдат отчетени от Комисията при изготвяне на всеобхватна инициатива за предоставяне на права и защита на децата при използването на новите технологии.

Същевременно повечето проверени сайтове предоставят на младежите съобразена с възрастта им информация относно безопасността, указания и/или образователни материали, насочени конкретно към непълнолетните и отговарят на молби за съдействие. Седем сайта, т.е. по-голямата част от проверените, отговарят на молби за съдействие в рамките на един ден.

Два сайта – Dailymotion и Windows Live гарантират, че по подразбиране непълнолетните могат да получават съобщения единствено от виртуалните си приятели чрез публични или лични съобщения. Всички проверени сайтове позволяват да се изпращат от всекиго искания за сприятеляване до непълнолетни.

При шест от сайтовете профилите на непълнолетните лица са пряко достъпни за приятелите на приятели. Всички сайтове представят „Условия за ползване на услугата“, които са съкратени и опростени версии за ползване от деца.

Младите хора се радват на социалните мрежи онлайн и извличат големи ползи от тях, но често не осъзнават достатъчно какво крият някои „приятелства“, заяви комисарят по цифрови технологии Нели Крус. Тя планира да разгледа въпроса по-късно тази година в една всеобхватна стратегия за превръщане на интернет в по-безопасно място за децата чрез комбинация от мерки за защита и предоставяне на права.

Коментар