Готвят забрана на Novell да продава Linux?

Фондацията за свободен софтуер (FSF) преразглежда правата на Novell да продава нови версии на операционната система Linux. Повод за това са критиките на обществото на отворения код към партньорството на Novell с Microsoft, което стартира миналата година и вече дава резултати със сключване на съвместни сделки с големи клиенти.
FSF контролира правата върху интелектуалната собственост на ключови части от операционната система с отворен код Linux. Представители на обществото на отворения код са притеснени, че споразумението между Novell и Microsoft ще наруши тези права, писа CNET, позовавайки се на Ройтерс.
Критиците на съюза Novell-Microsoft настояват пред борда на FSF да забрани на Novell да дистрибутира нови версии на Linix софтуер. Засега бордът не е взел решение, но такова се очаква в рамките на две седмици.
Ако фондацията предприеме исканите действия, забраната ще бъде приложена за новите версии на Linux, покрити от лицензионно споразумение, и ще влезе в сила през март.
Novell продава стандартни версии на софтуера с отворен код, към които добавя характеристики и поддръжка. Сделката с Microsoft, сключена през ноември м.г., предвижда съвместна продажба на продуктите на двете компании и разработка на технологии за съвместимост между Linux и Windows софтуер.
В споразумението е заложена и възможността всяка от компаниите да може да лицензира интелектуална собственост от другата. Именно това раздразни обществото на отворения код, което дори настоя Novell да се откаже от сделката с Microsoft.

Коментар