Излиза Power чип с 3 пъти по-ниска консумация

Първи образци от нов Power процесор с по-ниска консумация пусна компанията P.A. Semi. Двуядреният чип PWRficient работи на честота 2GHz и включва 2MB споделена кеш памет.

Процесорът консумира средно от 5 до 13 W, като максималната стойност достига 25 W. Това е от три до четири пъти по-малко от консумацията на стандартните Power чипове, твърдят от компанията пред CNET.

Именно високата консумация беше проблем за Power архитектурата, който принуди Apple да премине към Intel процесори. Настоящите Power процесори могат да достигнат до 90 W и дори повече.

P.A. Semi ще насочи новите си чипове към пазара на комуникационно оборудване, където Power архитектурата остава доста популярна, за разлика от сегмента на сървърите. Според източници от компанията, пазарът на Power процесори възлиза на около 1,5 милиарда долара годишно.

В момента P.A. Semi доставя тестови образци от процесора на своите клиенти. Чипът се базира на архитектурата Power 6 на IBM и е съвместим със софтуера за нея. Очаква се двуядреният PWRficient да бъде пуснат в продажба през четвъртото тримесечие на годината.

Едно от важните предимства на новия процесор е способността му да поддържа виртуализация. Това ще позволи на производителите на телекомуникационно оборудване да съчетаят няколко функции в едно устройство.

Междувременно компанията подготвя и по-евтин, едноядрен вариант на процесора, очакван също към края на годината. Образците на чипа PWRficient струват по 700 долара.

Коментар