Златна треска в джунглата тръгна от Интернет

От декември миналата година хиляди авантюристи се изсипаха в тропическите гори край река Хума в Бразилия в търсене на злато. Интересът им към тези трудно проходими места е породен от публикациите на уеб сайта на един бразилски учител по математика. Ивани Валентин да Силва от град Апуи показва снимки и разкази на златотърсачи, които изкарват хиляди долари в злато.

Невижданата от 20 години златна треска вече нанася непоправими щети на девствената природа на Амазония. Златотърсачите си проправят път в джунглата като изсичат огромни дървета, отклоняват потоци, палят огньове и копаят тунели в земята. Малко са обаче щастливците, които успяват да намерят тънки златни люспи, които продават за 530 долара на унция в Апуи, на 80 км северно от „Елдорадо да Хума”, според Асошиейтед Прес.

Въпреки това индустрията се разраства. Продават се парцели, заграждат се участъци, строят се барове, магазини и дори публични домове. Никой като че ли не обръща внимание на високите цени на инструментите за добиване на злато, нито на маларията. Златната треска е завладяла всички.

Местните хора копаеха за злато в тази част на джунглата в относително спокойствие, докато не се появиха описанията на да Силва в Интернет, обяснява кметът на Апуи. Мнозина решиха, че могат да забогатеят лесно. Но истината е, че на един щастливец, който се връща от тази авантюра богат, 30 остават с празни ръце.

Самият да Силва не е подозирал какъв ефект ще предизвикат неговите публикации. Той отказва всякаква отговорност за щетите върху девствената природа на Амазония и твърди, че ясно е написал, че златото скоро ще свърши. За съжаление, никой не е прочел внимателно статията му.

Да Силва смята, че сайтът му е привлякъл вниманието на федералната полиция, която ще попречи на тоталното унищожаване на природата. Подобно нещо се получи след предишната голяма златна треска в Бразилия в началото на 80-те години, когато планината Сера Пелада беше превърната от златокопачи в огромна дупка сред джунглата.

Коментар