Linux общността хвърля ръкавица на Vista

Linux общността планира да разшири позициите на операционната система с отворен код, като предложи на хардуерните производители необходимите драйвери безплатно. Този ход се очаква да помогне на Linux да нахлуе по-дълбоко на пазара, където доминират операционните системи Windows на Майкрософт. Идеята на Linux общността е да накара компаниите да се замислят сериозно дали да възприемат наскоро пуснатата Vista.

Новината дойде от блога на Грег Кроа-Хартман, един от отговорниците по поддръжката на подсистеми на Linux. „Точно така, Linux общността предлага на всички компании безплатно разработване на Linux драйвери”, пише той. „Вече няма да се налага да избирате от хилядите варианти за Linux драйвери, опитвайки се да определите кой от тях се намира най-близо до това, което търсите”, посочва Хартман.

Често потребителите на Linux се оплакват, че някои PC компоненти и периферни устройства не работят с тази ОС. Експерти предложиха като решение на проблема отварянето на интерфейсите APIs (application programming interfaces) и ABIs (application binary interfaces).
Хардуерните търговци, които заявят желание за спецификациите, ще получат „завършен и работещ Linux драйвер, който е добавен в главното Linux ядро“, твърди Кроа-Хартман. Членовете на общността, разработваща операционната система, ще напишат драйверния код, който след това ще бъде автоматично включен във всички дистрибуции на Linux.
Не е сигурно обаче, че този ход ще бъде достатъчно силен, за да промени рязко позицията, което заема Linux на пазара. В много случаи драйверите за устройствата са частни, защото хардуерните търговци не искат те да са с отворен код, или самите те са ограничени от лицензи, коментират от фирмата за проучвания Illuminata.
За производителите, избрали да възприемат спецификациите на Linux общността, ще бъдат създадени драйвери, които ще могат да се продават с продукта или да се свалят от интернет. Компаниите ще трябва да предоставят информация за контакт с инженер и да осигурят няколко продукта образци за тестване.

Коментар