Набират доброволци за тестване на интернет

Европейската комисия и компанията SamKnows стартираха първото общоевропейско изследване на качеството на широколентовия интернет в ЕС и три други страни. Търсят се 10 000 доброволци от 30 държави, вкл. България, за най-голямото по рода си проучване.

На доброволците ще бъде изпратено малко устройство („бяла кутия“), което ще могат да включат към своята домашна интернет връзка. Когато широколентовата линия не се използва, бялата кутия ще провежда серия от автоматични тестове за измерване на скоростта и качеството на връзката.

Инициативата цели да подпомогне доставчиците, регулаторите и потребителите да подобрят интернет услугите на континента. Освен че съдействат на Европейската комисия, отделните доброволци ще  извлекат полза, получавайки подробни данни в реално време за качеството на тяхната връзка, вкл. скорост и надеждност.

Хората, които изявят желание да участват като доброволци, не само ще получат безплатен достъп до нашата технология, но и ще допринесат за подобряване на  широколентовия интернет, тъй като те ни помагат да изградим една картина на свързаността из Европа“, заяви Алекс Солтър, главен изпълнителен директор на SamKnows.

През 2008 г. Сам Кроуфорд, основател на SamKnows, разработва иновативна технология за измерване на широколентовия интернет, която предоставя безплатно на потребители във Великобритания и САЩ. Тестовета на компанията във Великобритания откриват, че скоростта на широколентовия интернет във Великобритания е с 50% по-ниска от рекламираната.

За да участват в изследването, потребителите следва да посетят http://www.samknows.eu, за да кандидатстват за безплатна "бяла кутия" от SamKnows.

по темата: „Набират доброволци за тестване на интернет”

добавете коментар...

  1. Ники

    Това е същия като моя рутер TP-Link TL-WR1043ND, който имам от ~15 месеца и съм много доволен 🙂
    Поддържа usb HDD и usb модем от мобилен оператор – заслужава си

    Виждам, че още си държи цената по магазините.

  2. Диян Дучев

    И аз се записах. Пише че след края на проекта можем да си задържим устройството…. Имам сериозни съмнения относно моите рекламирани 50мб скорост от моя доставчик и искам да разбера какво не е наред….

  3. Dancho

    Интересно в България, какво се разбира под широколентова Интернет връзка 1, 2 или 5 мегабита в секунда.

  4. Anonymous

    Дам, аз се отказах, като видях, че трябва да им го връщам после хихихи.

  5. Mark

    Да, това си е точно TP-LINK рутер, най – вероятно, точно с модифициран firmware. Като гледам трите антени, най – вероятно е N или по – скоро Draft-N стандарт. Изглежда добре самото предложение, макар, че няма да се учудя, ако искат и да те следят какво правиш в интернет.

  6. Anonymous

    „Бяла кутия” ?

    Аз виждам рутер TP-Link с модифициран firmware вероятно.

  7. asd

    И на мен ми е интересно.Вече се записах.

  8. Rado

    Mnogo interesno …. s udovolstvie bih jelal da uchastvam !

Коментар