Китайската Alibaba Group иска да купи Yahoo

Китайският интернет компания Alibaba Group проявява интерес към Yahoo. За евентуална сделка намеква шефът на азиатския гигант Джек Ма.

Ние сме много заинтересовани от Yahoo. Alibaba Group е важна за Yahoo, а Yahoo е важна за нас. Всички сериозни купувачи с интерес към Yahoo говориха с нас", е казал Джек Ма на конференцията China 2.0, за която съобщава techcrunch.com.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Yahoo не бърза с нов CEO, мисли за продажба
Yahoo уволни своя CEO по телефона
Yahoo спира редица услуги
Yahoo ще съкрати 5% от персонала

Според анализатори, от Yahoo се интересуват фондът Silver Lake Partners, Microsoft, Hellman & Friedman и Andreesen Horowitz.

Активите на Alibaba Group се оценяват на $32 млрд., докато Yahoo струва около $16 млрд., като притежава 40% от китайския гигант, оценени $12,8 мрд., т.е. 80% от стойността й се пада на азиатските активи.

Същевременно Yahoo е в процес на търсене на нов главен изпълнителен директор. Бордът на директорите освободи наскоро Керъл Барц, като мястото й все още е вакантно.

Според слухове от миналата седмица, на поста CEO може да се завърне съоснователят на компанията Джери Янг, който напусна в края на 2008 година след провал на преговорите за поглъщане от Microsoft на стойност около 47 милиарда долара.

Коментар