HP плаща на Мег Уитман по „модела” Стив Джобс

Мег Уитман, новият CEO на HP, ще трябва да се докаже като успешен мениджър в много кратки срокове

HP ще плаща на новия си CEO Мег Уитман базова заплата от 1 долар. За сметка на това главният изпълнителен директор ще получава стандартна годишна премия в размер на 2,4 милиона долара, става ясно от документите, подадени в Комисията по борси и ценни книжа на САЩ.

Подобен модел на заплащане се прилагаше и от Apple спрямо CEO-то Стив Джобс. Фактическата заплата на Мег Уитман, която наследи на поста Лео Апотекер, ще зависи от постигнатите резултати, в частност от бързото нарастване на пазарния дял на HP.

Уитман ще може също така да придобие 1,9 милиона акции, но те ще стават нейни постепенно, в продължение на осем години, ако цената на акциите на HP нарасне поне с с 40%. В момента обещаните на Уитман акции струват 45,2 млн. долара.

Лео Апотекер, който ръководи HP само една година, ще получи значителна компенсация, за да бъдат предотвратени злоумишлени действия от негова страна, заради принудителното уволнение. Той ще вземе 7,2 милиона долара за година и половина плюс $3,56 млн. от оперативна продажба на акции. Заедно с бонуса от $2,4 млн. и изплащането на разходи за обратно връщане в Европа, Апотекер ще получи общо $13,5 млн.

Промяната в политиката на HP показва, че компанията иска бързи резултати от новия CEO. Апотекер беше назначен по спешност на мястото на Марк Хърд, но и също толкова спешно уволнен, поради слабо управление. Поставяйки Мег Утиман в условията на Стив Джобс, HP дава ясно да се разбере, че очаква от нея бързи успехи.

Коментар