Google Maps ни изписва като Болгария

Името на страната ни излиза в Google Maps като „Болгария”. За очевидната грешка съобщи сайтът bivol.bg. На латиница наименованието все пак е правилно – Bulgaria.



Част от карта, свалена от Google Maps, на която се вижда изписано името Болгария

От "Биволь" се обръщат с молба към интернет гиганта да промени и латинското име. Популярният сайт предлага нашата страна да бъде изписана Bolgaria, „за да не се объркват хората”.

Авторите на "Биволъ" аргументират предложението си със зависимостта на страната ни от Русия. „От 65 години България наистина е Болгария и явно нещата няма да се променят в обозримо бъдещe”, пише в обръщението до Google.

Действителната причина Google да изписва Болгария вместо България е фактът, че от езиците с кирилица само руският е официален в документи на ООН и на други места. Учудващо е обаче, че Гърция е изписана като Ελλάς, а техният език не е официален в ООН.

На 19 септември т.г. наблюдателен интернет потребител е подал сигнал за проблема до поддръжката на Google. Димитър Караджов пояснява пред Google, че "Болгария" е руско, а не българско произношение на името на страната ни.

по темата: „Google Maps ни изписва като Болгария”

добавете коментар...

  1. Сварог

    На запад ни наричат Булгария, турците ни казват Булгаристан, в черковният език сме Болгария. От кога се е появило името България, след като и Паисий пише за Болгария? Руснаците, като славяни, тракийци ни наричат правилно Болгария. Може би и на град Ямбол ще наложите да се изписва Ямбъл?

  2. Мартин

    Здравейте, martin,

    Благодарим Ви, че отделихте време, за да подадете сигнал за проблем с Google Карти. Ще Ви уведомим за решението си, когато сигналът Ви бъде проверен.

    Създадохме идентификационен номер: B8B7-E6ED-8957-EE7F за проследяване на този проблем.

    История на подадените сигнали
    Проблемен идент. №: B8B7-E6ED-8957-EE7F

    Вашият сигнал: The name of the country in cyrillic is wrong, it should be България not Болгария, with ъ as second letter, not о. I wonder if i am the first one to notice. Anyway please fix this, thanks 🙂

    Благодарим Ви за помощта,
    Екипът на Google Карти

    Ново! Получавате този имейл, защото кликнахте върху „Подаване на сигнал за проблем“ в Google Карти. Решихме да Ви уведомим, че вече можете да редактирате картата сами в Google Създател на карти.

    и от тогава (няколко седмици) ни вест ни кост от тях

  3. Rado

    Da si opravyat sistemata, 4e 6te gi sma4kam ! Prostaci .. da sme si smenili imeto na darjdava, 4e koi sa te, za da govorqt taka !!!

  4. Миро

    Жорко е прав, че София е станала предградие на Перник, когато картата е отдалечена така че да се вижда цяла Европа, Вместо да се види в западната част столицата на страната се вижда, чегордо се е изпъчил Перник.

  5. Нягослав

    Здравейте,

    Не искам да се самоизтъквам, но още преди няколко дена публикувах статия, част от която бе свързана с тази тема. Започнах да я пиша още около 15 септември, когато започнаха да се появяват сигнали в официалния форум на Гугъл Карти (на английски), че името е сгрешено. Първите такива датираха от около 8-9 септември, т.е. предполагам, че горе-долу по това време името е било сменено. Статията можете да намерите тук: http://bit.ly/Bolgaria

    Поздрави,
    Нягослав

  6. Възмутен

    Тия от Биволъ ДАЛИ СА НОРМАЛНИ??? Ей, пичове, не си играйте с националните ценности! Гледайте си клюките – къде измислени, къде верни… Не се изживявайте като цензори, че…….. да не започна да благославям майките ви!!! Нещастници!!! Щели хората да се объркват, видиш ли!… Стойте си в дупката, където се криете и не дразнете хората с малоумието си!!! Ясно???!!!

  7. Борис Луканов

    Ето какво трябва да се направи: http://www.borisloukanov.com/bulgaria-google-maps/

  8. Жорко

    а, като гледам и София май е станала предградие на Перник 🙂

Коментар