Apple показа новия iPhone 4S – в пъти по-бърз е

Apple показа днес очаквания с огромен интерес нов модел смартфон, но това бе iPhone 4S вместо iPhone 5. Освен самото устройство публиката искаше да види първата изява на CEO-то Тим Кук на подобно знаково за компанията събитие.

iPhone 4S бе представен в централата на Apple в Купертино, вместо в Сан Франциско, където обикновено Стив Джобс лично обявяваше новите продукти на компанията. Неговият наследник Тим Кук обаче смени мястото на представлението и сведе своята изява до кратка реч за мощта на Apple, след което предаде щафетата на свои колеги, а накрая закри шоуто.

iPhone 4S разчита на процесор A5 с двуядрена графика, която е 7 пъти по-бърза от тази в iPhone 4. Това ще си личи особено силно в игрите, където 4S ще предложи функции, които липсват дори в домашните гейм конзоли, заявиха от Apple. Самият двуядрен CPU е два пъти по-бърз от своя предшественик.

Новият смартфон идва без промяна в дисплея – 3,5-инчов IPS с резолюция 960×640 пиксела, със същите размери и тегло, както iPhone 4.

Моделът осигурява до 8 часа разговори в 3G мрежи и до 12 часа в 2G с едно зареждане на батерията. Потребителите ще могат също да сърфират в интернет в продължение на 6 часа през 3G и до 9 часа през Wi-Fi, да слушат до 40 часа музика или да гледат 10 часа видео със смартфона. Всичко това е постижимо, благодарение на удължения живот на батерията.

Apple наблегна и на подобрената антена, за да успокои верните се фенове, които имаха проблеми с предходните модели на устройството. Разразилият се преди време „антета-гейт” все още е оръжие в арсенала на конкурентите на компанията. Сега Apple е въвела интелигентна система за превключване между две антени, съответно за предаване и приемане.

iPhone 4S предлага повишена скорост на даунлоуд – до 14,4 Mbps, в сравнение с 7,2Mbps за iPhone 4. Скоростта на ъплоуд остава 5,8 Mbps, както и при модела iPhone 4.

Новост е 8-мегапикселовата камера с резолюция 3264×2448 пиксела, която е с 60% по-висока отколкото в iPhone 4. Увеличена е скоростта на снимане, като първата фотография излиза само за 1,1 сек., а втората – за половин секунда. Смартфонът поддържа запис на HD видео 1080p, със стабилизация на изображението и намаляване на шума.

Сред най-вълнуващите нови характеристики на iPhone 4S e гласовото приложение Siri. Това е един интелигентен асистент, който помага на потребителите в различни задачи и отговаря на въпроси. Достатъчно е само да говорите с него, например да го попитате какво е времето, при което ще получите отговор от рода "ще вали". Siri реагира така, сякаш е човек – може да се използва за текстов отговор, уговаряне на среща и проверка в календара, например.

Бизнес потребителите и журналистите ще оценят възможността за диктуване с поддръжка на английски, немски и френски. Новото приложение, налично в бета версия, е свързано с асистента Siri.

iPhone 4S излиза на пазара на 14 октомври в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Франция, Германия и Япония. Предварителните поръчки започват седмица по-рано, на 7 октомври. По-късно, на 28 октомври смартфонът ще стане достъпен в още 22 страни, повечето от които в ЕС (без България). Смартфонът поддържа работа в GSM и CDMA мрежи.

Цените на iPhone 4S започват от 199 долара за модел с 16GB. Версията с 32GB струва 299 долара, а моделът с 64GB ще се продава за 399 долара. Смартфонът ще се предлага с двугодишен договор към оператор.

В момента Apple държи 5% от пазара на телефони в света. При ясно очертала се тенденция към смартфони, компанията ще увеличи дела си, благодарение на iPhone, заявиха нейни представители по време на представянето на iPhone 4S в Купертино.

Досега Apple e продала общо 250 милиона iOS устройства – смартофони, таблети и плейъри. 40% от продажбите на компанията се падат на iPhone – устройство, което превърна Apple в най-голямата компания за потребителска електроника в света.

по темата: „Apple показа новия iPhone 4S – в пъти по-бърз е”

добавете коментар...

  1. 5ko

    За 200$ и аз ще се замисля, въпреки че не харесвам iPhone заради някои дребни функционални ограничения, които не знам защо продължават да съществуват – невъзможността да сложиш рингтон по-дълъг от 30 сек. и нежеланието на iPhone да изпраща на друг вид телефони неща през bluetooth, освен ако нямаш специална програма. Смятам, че е глупаво да дадеш в БГ близо 1000лв. за нещо, което претендира да е върха на сладоледа, а да се лишиш от такива дребни удобства, присъстващи в телефони отпреди 7-8 години.

  2. ddd

    Купете си 40 инчов телевизор и нормален телефон за тези пари
    или лаптоп и нормален телефон за тея пари
    айпфони майпфони ар ю крейзи

  3. Ябълка

    Телефона е супер и с камера 1080р

  4. Nqkoi

    Абе хора това са цени с абонаментен план в Щатите 🙂 а в българия са от 700 до 1000 лв. с догово за две години, така че правете си изводите сами каде е по на оферта.

  5. INN

    Da ama v BG shte go prasnat i prihodite pres iTunes shte kloniat kam 0.. 😉
    Cenata za BG shte e 600$…650$

  6. Razor

    За 200$ и аз бих си взел, но в България цената ще едно 2-3 пъти по-висока …

Коментар