Microsoft се включва в наддаването за Yahoo

 

Преговорите за поглъщане на Yahoo от  Microsoft се възродиха след провала през 2008 г.
 
Yahoo отново е в полезрението на Microsoft. Преди три години Стив Балмър предложи на Джери Янг сделка за 47 милиарда долара, но тогавашният CEO на интернет компанията я определи като „подценяваща”. Сега Yahoo струва около 16 милиарда долара и търси своя купувач, а Джери Янг е евентуален нов CEO на мястото на  Керъл Барц, която бе уволнена по телефона.

Ройтерс се позовава на анонимни източници, според които Microsoft ще се включи в наддаването за Yahoo. Компанията от Редмънт щяла да привлече партньор, който да й помогне в поглъщането на Yahoo. И в момента двете страни поддържат тясно партньорство в областта на търсенето и рекламата, но Microsoft се нуждае от нещо повече, за да конкурира с успех Google.

Вътрешни сили в Microsoft обаче могат да осуетят сделката. Част от мениджърите не одобряват поглъщане на Yahoo. По подобен начин бе провалена сделката през 2008 г., като тогава съпротива оказа мениджмънтът на Yahoo.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
 
Подготвят продажбата на Yahoo
Китайската Alibaba Group иска да купи Yahoo
Yahoo не бърза с нов CEO, мисли за продажба
Yahoo уволни своя CEO по телефона
AOL иска да купи Yahoo чрез инвестиционен фонд
Microsoft съблазни Yahoo с близо $45 милиарда

В момента Yahoo е без главен изпълнителен директор. Компанията освободи Керъл Барц, която наследи Джери Янг в началото на 2009 г., но така и не успя да поведе Yahoo нагоре.

Бордът на директорите не бърза с назначението на нов CEO, което е ясен знак за предстояща продажба.

По-рано тази седмица се появиха информации, че консултанти на Yahoo са подготвили подробен финансов отчет, който раздават на потенциалните купувачи. Microsoft е само един от тях. Ръководството на Yahoo вече разглежда няколко предложения за поглъщане.

Кандидати за Yahoo са китайският интернет гигант Alibaba, както и редица частни инвеститори, сред които Silverlake Partners и венчърният фонд Andreessen Horowitz.

Евенуално поглъщане на Yahoo от Microsoft ще бъде поредният голям удар на Стив Балмър тази година. През май компанията от Редмънт придоби най-популярната VoIP услуга Skype за сумата от 8,5 милиарда долара. Microsoft сключи и стратегическо споразумение с Nokia, по силата на което Windows Phone става основна платформа за смартфоните на финландския гигант.

по темата: „Microsoft се включва в наддаването за Yahoo”

добавете коментар...

  1. Жалко

    Тъжно-о-о… Пак тези дрисльовци.

Коментар