Класни стаи на бъдещето навлизат в училищата

Тридесет пилотни учебни заведения у нас ще се сдобият тази есен с мобилни компютърни кабинети, които ще осигурят интерактивно обучение и същевременно ще спестят разходи на училищата.

Концепцията за класна стая на бъдещето е разработена от Сирма Медия и включва лаптопи Intel Classmate PC, учебно съдържание, софтуер за интерактивна комуникация между учители и ученици, както и мобилно зарядно устройство, оптимизирано за пренасяне на системата между класните стаи.

Компютърните кабинети стават подходящи не само за обучение по информатика и информационни технологии, но и по всички учебни предмети – литература, история, математика, природни науки, чужди езици и др. Лицензите за обучителния софтуер ще бъдат предоставени безплатно.

Новите мобилни кабинети ще бъдат представени промоционално в пет града – Варна, Стара Загора, Бурас, Русе и София. В гр.

Това е мащабна промяна, която ще помогне за подобряване на учебния процес, превръщането му в забавно и динамично изживяване за учениците, което води до развиване на ключовите компетентности“, заяви Александър Ангелов, маркетинг мениджър на Сирма Медия.

Ученическите лаптопи разполагат с достъп до интернет, което позволява на децата да използват разнообразни допълнителни източници. Освен това учителят може да управлява достъпа до определи сайтове, както и да вижда във всеки момент екрана на всеки ученически компютър и да изключва различни програми дистанционно.

Ако пилотният проект е успешен, след нова година класната стая на бъдещето ще бъде внедрена в още 60 учебни заведения. Към момента тя работи в Българското училище в гр. Никозия, Кипър. Две италиански училища също се интересуват от технологията.

Коментар