Раздават отворен софтуер на децата в Париж

Нова френска инициатива ще запознава децата в Париж с алтернативния софтуер с отворен код. Около 175 000 ученици ще получат USB стикове, заредени с отворен софтуер, съобщава ZDNet UK.
Миниатюрни памети, съдържащи версия на портативен офис, ще бъдат раздадени на 130 000 ученици от средни училища и на 45 000 от начални в центровете за обучение при старта на учебната 2007 година.
Портативният офис пакет ще включва интернет браузър, клиенти за електронна поща и мигновени комуникации, както и софтуер за аудио и видео плейбек, според  местния съвет. Отвореният софтуер ще работи в Windows среда.
Проектът ще осигури на учениците свобода и мобилност, когато използват РС-тата в училище и интернет кафетата, в техните домове и при приятели, съобщават от администрацията. Стойността на инициативата възлиза на €2.6 милиона.
Президентът на местния съвет е известен привърженик на отворения код, като по-рано приветства новия браузър Firefox 2 и оглави инициатива за създаване на хъб на базата на отворен софтуер.

Коментар