OpenOffice.org с призив за дарения

Ръководството на OpenOffice.org обяви кампания за събиране на средства, за да предотврати спиране на проекта с отворен код в навечерието на неговата 11-та годишнина.

От централата в Хамбург пуснаха уеб сайт, чрез който желаещите могат да направят дарения за OpenOffice.org. Екипът разработчици търси също основен инвеститор, който да обезпечи съществуването на проекта.

Внезапното спиране на OpenOffice.org ще бъде катастрофа, твърдят от ръководството на проекта. Пакетът приложения се използва по целия свят, дори и в правителствени структури, в малки и средни предприятия. Всяка седмица около 1,5 милиона потребители свалят пакета.

По-рано тази година Oracle, която придоби OpenOffice.org с поглъщането на Sun, предаде проекта в ръцете на отвореното общество и прекрати работата по комерсиалната версия.

Кампанията за спасяване на OpenOffice.org е изпитание за привържениците на проекта. Ако съберат достатъчно средства, разработчиците ще променят радикално пакета, така че той да не бъде просто едно копие на MS Office.

Същевременно, бивши участници в проекта разработват нов офис пакет, наречен LibreOffice. Първата версия на продукта е свалена от 25 милиона потребители. Много от Linux дистрибуциите включват LibreOffice.

Коментари по темата: „OpenOffice.org с призив за дарения”

добавете коментар...

 1. :)

  предполагам че майкрософт се кискат доволно 🙂
  Но забравят че има GOOGLE DOCS хи хи хи хи

 2. mimosh

  Имате неточност в статията LibreOffice няма една версия, а има две основни версии и седем версии с оправяне на бъгове.
  Следващата основна версия се очаква на 8-ми февруари 2012.

  “http://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan”

Коментар