„Облакът” компенсира спада на РС пазара

Разходите за "облачни" решения компенсират спада в търсенето на персонални компютри. Компаниите, свързани с интернет и облачни услуги, ще изпреварят РС доставчиците, когато започне сезонните подем в продажбите, съобщи Ройтерс. 

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Облачните услуги трябва да се предлагат като комуналните
Вече се търсят бекъп и дедупликация като услуга
Влизаме в „пост PC” ерата, обяви Apple
Облакът вече е част от ежедневието ни
Облачният компютинг е топ приоритет за 2011 г.
Социални мрежи и облаци променят ИТ средата
Корпоративните потребители и доставчиците на уеб услуги увеличават значително разходите за оборудване. Те се обръщат към новите технологии, за да повишат своята производителност на фона на забавената световна икономика.

Същевременно, социалните мрежи и електронната търговия водят до ръст в разходите за сървърно оборудване в центровете за данни, които обезпечават работата на интернет услугите. Всичко това е добра новина за Intel, който доставя компоненти за сървъри, и компании като EMC и VMware, чийто бизнес е свързан със съхранението на данни.

Натиск върху големите производители на РС оказват и все по-популярните смартфони и таблети. През последното тримесечие продажбите на готови РС са нараснали само с 3% на годишна база, тъй като потребителите не бързат да купуват нови компютри, а вместо това харчат пари за смартфони и таблети.

VMware, доставчик на решения за виртуализация в облака, очаква 30% ръст на чистата печалба. Най-големият производител на системи за съхранение на данни EMC, който държи контролния пакет във VMware, ще отбележи 27% ръст на приходите. По този начин разходите на новите облачни решения компенсират намалялото търсене на персонални компютри.
 

Коментар