Как да подходим при избора на смартфон

Смартфоните са сред най-популярните устройства за персонална употреба, наред с лаптопи, таблети и плейъри. Постепенно тези „умни” джаджи изместват обикновените телефони, като причиняват сериозни трусове в мобилната индустрия, но същевременно разкриват нови възможности за доставчиците и все по-вълнуващи потребителски изживявания.


Смартфоните са сред най-популярните иобилни устройства в момента. Изборът на подходящия модел въобще не е лека задача.

Изборът на смартфон не е лека задача, предвид широкото разнообразие от функции, предлагани от този клас устройства. На пазара освен това се борят за превъзходство няколко мобилни платформи, което допълнително затруднява избора.

Единственият начин за избор на най-подходящия смартфон е чрез пряко сравнение на определени модели по отношение на техните характеристики и цени. Преди това кръгът на разглежданите модели може да се стесни, като потребителят си отговори на елементарни въпроси. Кои са те?

Важни елементи при избора на смартфон са големината на екрана, качеството на камерата, респ. видеото, и бързината на процесора. Интересна е също възможността за използване на смартфона като Wi-Fi точка за достъп до интернет на други устройства.

Ключов е въпросът дали се нуждаете от физическа QWERTY клавиатура. За много потребители писането на текст е едно от основните неща, които искат да правят със своя смартфон. В този случай наличието на физическа клавиатура е задължително – тя ще им помогне да пишат по-удобно и по-бързо имейли, туитове, коментари във Facebook и др.

Смартфоните само със сензорен екран предлагат виртуална клавиатура, която не може да се сравни по удобство с физическата такава. Слайдерите предлагат възможно най-голяма клавиатура, но техен недостатък е, че правят смартфона по-дебел отколкото сензорните модели. Смартфоните в стил Blackberry също са удобни за бързо въвеждане на данни и текстови съобщения – те са по-широки и по-тънки, в сравнение със слайдерите.

Фактор с не по-малко значение при избора на смартфон е наличието на софтуерни приложения. Някои потребители се нуждаят от професионален бизнес софтуер като MS Office, за други по-важни са приложенията за игри и гледане на филми.

Повечето от най-добрите приложения се предлагат от независими разработчици вместо от производителите на самите смартфони. Преди да изберете своя смартфон, проверете дали желаните приложения са достъпни за него. За целта трябва да знаете с каква операционна система работи предпочитания смартфон.

Операционната система определя начина на взаимодействие между потребителя и смартфона, организацията на приложенията и др. За различните платформи са налични различни приложения. Ако изберете смартфон с малко на брой приложения или със стара версия на операционна система, със сигурност ще имате проблеми с използване на устройството.

Потребителите на iPhone работят с операционна система iOS и имат избор от над 300 хиляди приложения в онлайн каталога App Store. Системата на Apple е строго контролирана от компанията, вкл. и в това как да се пишат приложенията за нея. За сметка на това потребителите могат да разчитат на високо качество на приложенията.

Операционната система Android, разработвана от Google, се използва от редица водещи производители на смартфони, като Samsung, HTC и др. За нея също вече са налични голям приложения, макар и не колкото за iOS, а популярноста й нараства бързо.

Потребителите на Blackberry OS разполагат с едни от най-добритe бизнес приложения. Същото важи и за Windows Phone 7 – новата мобилна платформа на Microsoft.

Към момента смартфоните на Nokia работят под управление на мобилна операционна система Symbian OS, която отстъпва по брой на приложения на конкурентите. В бъдеще компанията ще разчита в смартфоните си основно на Windows Phone 7.

След като сте избрали платформата и базови параметри като размер на екрана, следва стриктно да сравните техническите параметри на модели, които се вписват във вашия избор, както и условията, предлагани от доставчиците.

Коментар