Кой ще бъде следващият Стив Джобс

Въпросът кой ще поеме ролята на Стив Джобс в Apple беше поставен още преди смъртта на съоснователя и дългогодишен CEO на компанията. Здравето на Джобс се влошаваше и едновременно с това Apple все повече и повече се асоциираше със своя лидер. Част от акционерите поискаха бордът да обяви наследника на Стив Джобс, но предложението беше отхвърлено.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Фенове на Apple искат Стив Джобс в логото
Стив Джобс оставил на Apple план за 4 години
Apple ще се купува и без Стив Джобс
Повечето анализатори са оптимисти за Apple
Какво го чака наследникът на Стив Джобс?
Стив Джобс признат за най-умен в ИТ бизнеса

Сега, когато визионерът на Apple вече не е между живите, а компанията се ръководи от Тим Кук, мнозина се питат има ли личност в Купертино, която да запълни огромната празнина, оставена от Стив Джобс.

Визионерски функции в Apple биха могли да изпълняват главният дизайнер Джонатан Айв и ръководителят на iOS платформата Скот Форстол. Не е изключено обаче стратегическите решения в компанията да се вземат от няколко членове на екипа.

Стив Джобс беше не просто предприемач. Всички продукти на Apple отчитаха неговите лични предпочитания като потребител. Той можеше да предвиди бъдещите потребности на пазара. Ето защо, със смъртта на Стив Джобс, Apple загуби не само своя CEO. На компанията сега е необходим човек, който да я задържи на върха на технологичния прогрес.

Тим Кук

В последните години в Apple се изявиха няколко фигури, които могат да се считат за най-вероятни приемници на визионерската роля на Стив Джобс. Сред тях е и Тим Кук, бивш топ мениджър в IBM, а от август т.г. CEO на Apple, като преди това беше главен оперативен директор в Купертино и заместваше Стив Джобс при неговите няколкомесечни отсъствия.

Задачата на Кук като оперативен директор бе да обезпечава ефективното функциониране на бизнеса на Apple – от търсенето на доставчици до пускането на готови продукти на пазара. Той успя да сключи изгодни договори с производителите на компоненти, така че Apple не само да има приоритет в доставките, но и да купува на ниски цени.

Твърдият характер на Кук, неговата издръжливост и любов към работата го правят идеален за шеф на Apple. За разлика от Стив Джобс обаче, Кук не знае как трябва да изглежда и функционира едно устройство, считат повечето експерти.

Джонатан Айв

Стив Джобс отделяше особено внимание на дизайна на продуктите. И след него Apple ще запази своята индивидуалност. Най-успешните продукти на компанията, вкл. iPhone 4 и iPad, бяха създадени от главния дизайнер Джонатан Айв, който влезе в топ мениджмънта на Apple през 2007 година.

Създавайки дизайна на устройствата, Apple никога не провеждаше пазарни изследвания или фокус групи. Вместо това компанията разчиташе на интуицията на Стив Джобс и Джонатан Айв, които предугаждаха желанията на хората, коментира Тим Баджарин, наблюдател на работата на Apple в продължение на много години.

Стив Джобс имаше интуиция за дизайна, докато Айв можеше да реализира идеите, благодарение на богатия си опит. Той не се нуждае нито от пари, нито известност, тъй като разполага с изобилие и от двете. Айв обича да създава неща, които са понятни за хората, пише за него Лос Анджелис Таймс.

През 2008 година Форбс включи Айв в списъка с най-вероятните приемници на Стив Джобкс. Половината анкетирани от списанието вярват в бъдещето на Apple именно заради Джонатан Айв.

Скот Форстол

Потенциален наследник на Стив Джобс е и Скот Форстол, който работи в Купертино от 1997 година, когато Apple купи компанията NeXT. Форстол е един от разработчиците на операционната система NeXTSTEP, елементи от която са заложени в Mac OS. Той участва също в създаването на графичния интерфейс Aqua, използван в компютрите на Apple, а по-късно оглави екипа разработчици на Snow Leopard.

От 2008 г. насам Форстол е старши вицепрезидент на проекта iOS и отговаря за всички аспекти в развитието на платформата, вкл. инструментите за разработчици. Най-големият магазин за приложения App Store също дължи появата си на Форстол.

След анонса на iPhone 4S в началото на октомври Бизнесуийк нарече Скот Форстол "малкия Стив Джобс". Списанието подчертава неговите лидерски качества – ясно разбиране на целите и начина за постигането им, харизма, управленски умения и способност за влияние върху останалите топ мениджъри в екипа.

Ролята на Форстол нарасна още повече с обявеното от Apple навлизане в „пост-РС” ерата, в която устройства като таблети и смартфони, поддържани от облачни услуги, ще играят все по-голяма роля.

Без култ към личността

Остава и опцията Apple да продължи да работи без визионер. Мениджърският екип е респектиращ, макар и в него да няма изявен лидер от ранга на Стив Джобс. Напълно възможен е сценарий, при който Apple ще се ръководи без култ към личността, доверявайки се на мнението на екип от мениджъри.

Коментар