Кардинални промени при мобилните компютри

Анализаторска компания прогнозира кардинални промени на пазара за мобилни компютри. Според DisplaySearch,регионалната динамика при ноутбуците и таблетите рязко ще се промени в близките години.

Устойчивото търсене на ноутбуци в развиващите се пазари – части от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион, Китай и Латинска Америка – ще доведе до това, че още през настоящата година тези пазари ще станат зрели, каквито са САЩ, Западна Европа и Япония. В перспектива бившите развиващи се пазари ще взимат все по-сериозна преднина.

Едновременно с това, в сегмента на таблетите ще се наблюдава противоположна тенденция. На развитите пазари продажбите на подобни устройства ще изпреварват все по-забележимо продажбите на развиващите се пазари. Разликата ще достигне своя максимум през 2013 г., след което ще започне да намалява и към 2017 г. ще изчезне.

Общият обем на доставките на мобилни системи, вкл. ноутбуци, мини ноутбуци и таблети ще нарасне от 277 милиона през настоящата година до 800 милиона броя към 2017-ма, прогнозира DisplaySearch.

Ръстът през 2011 г. ще възлезе на 27%, като при нотубуците се очаква 13% увеличение (188 млн. броя), а в сегмента на таблетите продажбите ще нараснат с 213% (64 млн. броя).

DisplaySearch базира своите предположения на това, че потребителите, купуващи своя първи компютър, по правило избират ноутбук, за да получат по-висока производителност. В същото време, удобството и повишената мобилност на таблетите се предпочитат от потребители, които вече имат РС. Към 2017 г. таблетите ще заемат 46% от пазара на мобилни РС, с 367 млн. броя в количествено изражение.

Коментар