Конференция в София ще разкрие потенциала на „облака”

Конференция на IDC България ще популяризира концепцията за облачния бизнес модел сред корпоративните потребители у нас. IDC Cloud Computing Roadshow 2011 ще се проведе на 19 октомври в столичния хотел Шератон.

Ще бъдат дискутирани последните новости в облачните технологии, ползите и предизвикателствата при внедряване на облачния модел, различните видове облачни решения, облачно-базирани приложения, сигурността на данните в облака, управляваните услуги на центровете за данни, софтуерът, платформата и инфраструктурата като услуга (SaaS, PaaS and IaaS) като допълнение или алтернатива на традиционните ИТ решения.

Конференцията ще разгледа и някои от проблемите, които съпътстват миграцията към този бизнес модел в технологично и в организационно отношение.

Анализ на развитието на пазара на облачни технологии от IDC и случаи от практиката в различни индустрии като  частен облак в автомобилния сектор, представен от Нисан Гърция,  ще допълнят съдържанието на конференцията.

Според IDC, облачните решения, които все още са в начална фаза на внедряване, ще се превърнат във фундаментална част от предоставянето и потреблението на ИТ.

"Пазарът на облачни решения в Централна и Източна Европа ще се развие много динамично през следващите две години, когато доставчиците и потребителите на такива решения постигнат необходимата „облачна” готовност” –  прогнозира Владимир Кроа, директор проучвания на пазара на ИТ услуги в IDC CEMA.

Според друго проучване на компанията, в световен мащаб разходите за публични ИТ облачни услуги през 2011 г. ще достигнат 29 млрд. долара, което е 30 процента ръст в сравнение с  2010 г. От своя страна, частните ИТ облачни услуги ще генерират внушителните 13 милиарда долара.

Коментар