Стив Балмър показа четири топ функции на Windows 8

Стив Балмър, главната фигура в Microsoft, повиши градуса на очакванията към операционната система Windows 8. На конференцията Dell World в края на миналата седмица CEO-то на софтуерния гигант от Редмънт показа нагледно няколко атрактивни функции на „осмицата".


Плочковият интерфейс на Windows 8 предизвиква най-много въпроси у потребителите

Една от тях е новият „заключващ” екран, който изскача, когато потребителят се отдалечи от РС-то, и показва красива гледка към планината. И въпреки че операционната система е заключена, се виждат пристигащите имейл съобщения, публикациите в социални мрежи и други обновления, така че потребителят да знае всичко при връщане в Windows.

Балмър наблегна и на Start екрана с Metro интерфейс, вече познат от Windows 8 Developer Preview. Шефът на Microsoft показа как потребителят може да пренарежда различни плочки чрез плъзгане и пускане по екрана.

ОЩЕ ЗА WINDOWS 8
 
Windows 8 намалява използването на паметта
Новата Windows 8 – плочки вместо прозорци
Windows 8 е начало на преосмисляне за Microsoft
Windows 8 ще стартира за 8 секунди
Windows 8 няма да изисква по-мощен хардуер
Windows 8 ще промени мобилната индустрия
Windows 8 – една ОС за РС, лаптопи и таблети

От всички нови характеристики на Windows 8 интерфейсът Metro предизвиква най-много тревоги в потребителите. Наскоро президентът на Windows Live Стивън Синофски потвърди, че компанията е получила остри критики от хора, които не харесват новия Metro UI Start екран, отбелязва CNET.

Някои потребители са недоволни от това, че новият стартов екран не предлага гъвкавостта и организацията на традиционното Windows Start меню. Други са на мнение, че сензорният интерфейс в Start менюто на Windows 8 може да работи добре на смартфони и таблети, но не и на РС, където хората все още ползват клавиатура и мишка.

В отговор на тези критики Microsoft посочва, че Start менюто във финалната версия на Windows 8 няма да бъде същото като в Developer Preview. Компанията е променила някои неща, които притесняват потребителите.

На Dell World Стив Балмър показа още на аудиторията как може да извлича специфични данни от новинарски емисии или борсови отчети и да ги показва в отделни „плочки”, които се обновяват постоянно. Metro Live Tiles осигуряват достъп до най-нова информация, без на потребителите да се налага да напускат Screen екрана.

И накрая, Балмър насочи вниманието към Windows Server 8, в частност върху функцията за "live" миграция, която позволява на ИТ администраторите да преместват виртуални машини на физически сървър без прекъсване на бизнеса на компаниите. Тази характеристика се появи за първи път в Windows Server 2008, но нейната реализация в новата сървърна ОС е по-опростена и гладка.

Microsoft раздаде на разработчици първите 5000 копия на Windows 8 по време на конференцията Build през септември. Засега няма информация кога ще излезе финалната версия на системата. Предполага се, че това ще стане през 2012 година.

по темата: „Стив Балмър показа четири топ функции на Windows 8”

добавете коментар...

  1. c

    Metro HUI

  2. wcninja

    Microsoft са една крачка пред google и другите с идеята си да направят една ОС за таблети,писита и смартфони. Време беше!
    Интерфейса и на ме ми изглежда доста пръчка. Очаквам вече в windows 9 да се поправят 🙂 все пак всички познаваме закономерностите в разработките на Microsoft 🙂

  3. blya-blya

    Голяма гадост. Аз си го сложих на VB и се почувствах, все едно се върнах малко след DOS времената. Даже тогава интерфейсът беше много по-приятелски. Това е система за 14 годишните пикли, дето мислят, че компютъра се състои от фейбук. Друго просто не е нужно – нали могат да са прости и модерни – стига им толкоз. Демонстрирал им бил новинарски емисии… А я да видим колко от нас ползват мейл-клиент. Аз от всичките си познати не познавам нито един, ама нито един, дето да си инсталира мейл-клиент, или да ползва вградения Outlook или както там сега го наричат. Всеки си влиза в абв.бг, gmail.com, yahoo.com и т.н и си следи кореспонденцията.
    Изводът е, че за сега системата е супер отблъскваща. И то след високата летва на Win7. Мъка, мъка!

  4. bobo

    Най-важното е че показва красива гледка към планината, и че веднага ще разбера ако някой е харесал новата ми пижама във Facebook.

  5. Anonymous

    Това Metro UI е по-голяма грешка от Unity в Ubuntu хаха.

Коментар