LibreOffice ще работи на iOS и Android устройства

Отвореният офис пакет LibreOffice, създаден от разработчици на OpenOffice, ще работи и на мобилни устройства с операционни системи iOS и Android. Предвижда се също създаване на уеб версия на набиращия популярност продукт, стана ясно на LibreOffice Conference Announcements в Париж.

Първоначално може да се очаква LibreOffice за устройства с големи екрани като iPad и таблети с Android. По-късно офисният пакет ще бъде адаптиран за работа с екраните на смартфони.

По-голяма част от работите по пренасяне на офис пакета върху мобилни платформи се извърша от екип начело с Тор Лилкуист, служител на SUSE. Той е пристъпил към създаване на графичния интерфейс, а останалата част от кода ще бъде компилирана с помощта на инструменти за Android и iOS.

Проектът все още е на много ранен етап на разработка, далеч от бета версия. Завършен LibreOffice за iOS и Android може да се очаква не по-рано от края на 2012 или началото на 2013 година.

Едновременно с това се работи и по уеб версия LibreOffice Online. Тя се пише с използване на библиотеките GTK+ 3.2, които поддържат HTML5 и позволяват достъп до отдалечен офис през прозорец на браузъра.

Проектът LibreOffice стартира преди една година. Негови инициатори са разработчици от OpenOffice.org, които напуснаха след поглъщане на Sun от Oracle. Почти цялото общество на свободния софтуер поддържа LibreOffice, който е и офис пакет по подразбиране в Linux дистрибуциите Ubuntu и Fedora.

Коментар